Kratten vol met gezond eten en buitenspeelgoed door actie CIOS-studenten voor de Voedselbank Haarlem

De actie van de tweedejaars studenten van het CIOS om de Voedselbank in Haarlem te ondersteunen met gezond eten, speelgoed of geld was een succes.© Foto United Photos / Laurens Bosch

Marcel Tabbers
Haarlem

De actie van de tweedejaars studenten van het CIOS om de Voedselbank in Haarlem te ondersteunen met gezond eten, speelgoed of geld was een succes. Nadat vorige week de aankondiging in de brievenbus viel, bleven de leerlingen kratjes stapelen met daarin de gevraagde artikelen.

In de aankondiging van de actie staat ’EXTRAN-hal’ als verzamelplek. Het geeft aan dat docent Bas Niesing een oud-CIOS-ser is. „Dat was niet expres bedoeld, maar meerdere collega’s maakten naar mij toe daar een opmerking over. Kennelijk viel het op en was het voor heel veel mensen geen bezwaar om spullen, speelgoed en gezond eten te komen brengen”, vertelt een enthousiaste Niesing, die in een kleedkamer de ’oogst’ in de twintig volle kratjes laat zien.

Betere band

In de hal ontvangen de studenten Anna van den Bosch, Mel Hoogendijk, Danique Weijers en Alexia Weima de mensen die spullen brengen. Volle tassen van de Action, Albert Heijn of de Dekamarkt legen ze maar al te graag. „Het is heel dankbaar om dit te organiseren. Door de toestroom van mensen uit Oekraïne is de druk op de Voedselbank alleen maar toegenomen. Het is verbazingwekkend hoeveel reactie we hebben gekregen”, zegt het viertal, die vinden dat dit project het ze als klas een betere band geeft. „Dit hebben we met z’n allen gedaan. Dat voelt als een teamprestatie.”

Dat het bereik van de actie groot is, blijkt uit de fiets die Giuseppe Guzzanti komt brengen. „Ik zag het in de krant staan en kom deze met de auto brengen vanuit Haarlem-Oost. Voor mijn zoon is die nu te klein. Hij heeft een nieuwe omdat hij op het voortgezet onderwijs zit en iedere dag een aardig eindje moet fietsen. Deze is daarom overbodig geworden. Voor mensen die echt in nood zijn, doe ik graag iets extra’s. Zo ben ik al jaren bloeddonor bijvoorbeeld.”

Schuur

Die teamprestatie leveren Sven de Groot, Stijn Vink en Milan Pullens ook als ze bij familie Tuijn voor de deur staan. Ze krijgen een fiets en skelter van de bewoner op de Van Riebeecklaan. „Dit draagt zeker bij aan de vitaliteit van de kinderen. Je kan er heerlijk mee buitenspelen natuurlijk. Het is voor het eerst dat we zo’n mooi ding cadeau krijgen. Eerder waren dat hele boodschappentassen vol of potten Hak. Als het maar gezond is”, aldus de jonge mannen. Erwin Tuijn zelf hoopt op een goede bestemming. „Er is vast een opvang van Oekraïners waar ze deze graag willen. Laten ze er samen van genieten. Hier staat dat ding maar in de schuur. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat die mensen in hun eigen land is overkomen, maar laat dit stuk speelgoed ze wat plezier geven. Dat deed het eerder voor mijn jongens ook.”

Na een lange dag van spullen aanpakken en spullen inpakken loopt Niesing nog steeds met een grote glimlach rond. „Dit heeft zelfs mijn stoutste verwachtingen overtroffen. Ik moest kratjes bijhalen om het aanbod te verwerken. Daarnaast is het mooi om te zien dat we als CIOS ’ers veel materiaal hebben gekregen, waarmee we mensen kunnen laten bewegen. Dat blijft natuurlijk onze core-business.”

Buiten klaslokaal

Bij de actie ’CIOS helpt de Voedselbank Haarlem’ gingen tweedejaars studenten donderdag en vrijdag langs de deuren om gezond voedsel of buitenspeelgoed op te halen. Een week eerder waren al briefjes in de brievenbus gegooid met de aankondiging van de actie.

Met het project willen de studenten hun zichtbaarheid buiten het klaslokaal vergroten. Ze koppelen dat aan hun inzet voor een goed doel. Door de toename van vluchtelingen wordt de vraag bij de Voedselbank steeds groter.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.