Londen voor uitlevering Assange aan VS, beroep nog mogelijk

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft ingestemd met de uitlevering van de Australische WikiLeaks-oprichter Julian Assange aan de VS. Ze heeft voor de uitlevering getekend omdat ze geen juridische gronden ziet om het verzoek rechtmatig af te wijzen.

Assange en zijn raadslieden gaan tegen dit besluit bij een gerechtshof in beroep volgens Engelse media. Ze hebben daar veertien dagen de tijd voor. Volgens Assanges advocaten begint een nieuwe juridische strijd voor de vrijlating van Assange.

WikiLeaks noemt het besluit van Patel een enorme klap voor de vrijheid van meningsuiting in de wereld en gaat ook beroep aantekenen. Volgens WikiLeaks is Assange een journalist en publicist die niets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak naar eer en geweten aan het licht gebracht. De regering in Washington zou hem daarom willen laten verdwijnen, mede om anderen te weerhouden zijn journalistieke voorbeeld te volgen.

Spionage

De Amerikaanse justitie wil de nu 50-jarige Assange berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage, waarvoor hij tot 175 jaar celstraf zou riskeren. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

Assange werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over seksuele gedragingen van hem. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten maar verdween in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast in in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen, waar in 2020 de uitleveringsprocedure begon.

De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd dat Assange in de VS niet wordt opgesloten in een streng beveiligde gevangenis en hij zou zijn straf in Australië kunnen uitzitten als hij in de VS wordt veroordeeld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.