Hof: regering Japan niet aansprakelijk voor evacuaties Fukushima

ANP Producties | Bron: ANP
Fukushima

Het Hooggerechtshof van Japan heeft bepaald dat de regering niet aansprakelijk kan worden gesteld voor de gedwongen evacuaties na de nucleaire ramp in Fukushima in 2011, meldt persbureau Kyodo. Het elektriciteitsbedrijf dat de kernfabriek beheerde moet de 1,4 miljard yen (bijna 10 miljoen euro) schadevergoeding die is toegewezen aan slachtoffers na vier rechtszaken zelf betalen.

Op 11 maart 2011 vond er een aardbeving plaats voor de kust van Japan, waarna een tsunami volgde. Door de vloedgolf werden de koelpompen uitgeschakeld en vond uiteindelijk een kernsmelting plaats. Daardoor kwam veel straling vrij. Daarna volgden nog onder meer waterstofexplosies in de reactoren. Meer dan 100.000 mensen zijn sinds de ramp geëvacueerd. Volgens de autoriteiten zijn er geen mensen omgekomen of ziek geworden door de straling.

De schadevergoedingen zijn toegekend aan mensen die gedwongen hun huis moesten verlaten vanwege de ramp. Hoewel de regering veel van de evacuaties heeft verzorgd, wordt het elektriciteitsbedrijf daar dus verantwoordelijk voor gehouden. In totaal zijn er dertig zaken aangespannen vanwege de gedwongen evacuatie en verhuizing.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.