Jip Janssen merkt dat het bij de hockeymannen weer de goede kant op gaat na teleurstellende Spelen: ’Het is nu fris en duidelijk en dat brengt ons ver’

Jip Janssen viert zijn doelpunt tegen India.© Foto ANP

Van onze verslaggever
Rotterdam

Twee nipte overwinningen op India waren voldoende voor het Nederlands hockeyteam om de titel in de Pro League te pakken. En vooral belangrijk: na de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van vorig jaar, lijkt Oranje de weg terug naar de top te hebben gevonden. „Het is nu fris en duidelijk en dat brengt ons ver.”

De Nederlandse hockeyers boekten in Rotterdam zondag een nipte 2-1 overwinning op India. Zaterdag was het nog spannender en moesten na een 2-2 eindstand shoot-outs eraan te pas komen, die overtuigend door de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee werden gewonnen. Na veertien van de zestien duels is Nederland niet meer te achterhalen door nummer twee België. India staat op de derde plaats.

Doelpuntenmaker Jip Janssen - hij scoorde zondag kort na de razendsnelle Indiase openingstreffer de gelijkmaker - was blij met zijn goal, de zege op India en de titel in de Pro League. Volgens de 24-jarige international is er veel veranderd sinds de teleurstellend verlopen Olympische Spelen van afgelopen zomer in Tokio, toen Oranje strandde in de kwartfinales.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

„Het is nu fris en duidelijk en dat brengt ons ver”, aldus Janssen bij Ziggo Sport. „Het is een leuke groep, iedereen is goed met elkaar. Dat helpt ook wel. Dit is een eerste stap, maar we zijn er echt nog lang niet.”

Janssen vierde zijn rake inzet uit een strafcorner met een schreeuw, misschien ook deels door zijn betrokkenheid bij de openingstreffer van India. „Fijn dat je het recht kan trekken, ja.” Hij noemde zijn treffer ’belangrijk’. Nu gaan hij en de rest van de ploeg even genieten van het kampioenschap en zich dan voorbereiden op de laatste wedstrijden in de Pro League, volgend weekend tegen Spanje. „Een volgende kans om verder te groeien”, oordeelt Janssen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

India scoorde al in de eerste minuut, via Abhishek. Uit een strafcorner maakte Janssen ongeveer vijf minuten later al gelijk. Vroeg in het tweede kwart kreeg Harmanpreet Singh via een strafbal een goede kans om India weer op voorsprong te zetten, maar doelman Maurits Visser pakte de inzet. Uit weer een strafcorner, deze keer een variant, zette Jorrit Croon Oranje op voorsprong. In de tweede wedstrijd van het weekend gaf Nederland die niet meer weg.

Het hockeyteam was zaterdag namelijk gewaarschuwd: toen maakte India in de slotseconden van de reguliere speeltijd gelijk uit een strafcorner. Tijmen Reijenga (1-0) en Koen Bijen (2-1) hadden de Nederlandse doelpunten gescoord. In de shoot-outs waren Terrance Pieters, Thijs van Dam, Jonas de Geus en Bijen allen trefzeker, terwijl Oranje-doelman Pirmin Blaak twee Indiase pogingen onschadelijk maakte.

Oranje heeft nu 36 punten na veertien wedstrijden. België en India hebben alle zestien duels achter de rug en pakten 35 en 30 punten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen