Je energienota verlagen met btw-voordeel moet je zelf doen

© Foto Pixabay

Ed Brouwer

Om de ongekend stijgende energieprijzen iets te compenseren, gaat de btw vanaf 1 juli tijdelijk omlaag van 21 naar 9 procent. Je voorschot daarop aanpassen, moet je zelf doen.

Door de kabinetsmaatregel om het btw-tarief op energie tot 31 december te verlagen, worden de energiekosten zo’n tien procent lager. Dat zal huishoudens in dat halve jaar honderden euro’s schelen. In veel gevallen stijgen ondertussen de tarieven voor stroom en gas verder door, zodat het nog maar de vraag is wat de btw-verlaging van een half jaar uiteindelijk concreet oplevert.

De Consumentenbond heeft zich er afgelopen tijd sterk voor gemaakt dat energiebedrijven de maandelijkse voorschotten al automatisch aanpassen aan de btw-verlaging en deze niet pas verrekenen met de jaarafrekening. De (meeste) bedrijven laten het echter aan de klanten zelf over of ze nu alvast lagere maandlasten willen. Ze geven daarover wel advies. Laat je je voorschotbedrag ongemoeid of verhoog je dat zelfs, dan verkleint dat de kans dat je met de jaarafrekening een forse naheffing voor je kiezen krijgt.

Om over verlaging van het voorschot een verantwoorde beslissing te kunnen nemen, geven energiebedrijven op hun websites en in gebruikersapps veel uitleg. Wie dat toch nog ingewikkeld vindt, kan bij z’n energieleverancier ook telefonisch advies krijgen over de eigen situatie.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.