Gooi trossen los, bedien een sluis of ga een containerschip laden: het kan allemaal tijdens Havenfestival IJmuiden

Pieter van Hove en Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Het gaat goed met de lokale bedrijvigheid en de cultuursector in Velsen. Nieuwe industrie vestigt zich in de gemeente, nieuwe culturele initiatieven worden opgestart en windenergie speelt een belangrijke rol in IJmuiden. Het gaat IJmuiden voor de wind. En dat is ook komend weekend het thema van het Havenfestival.

Op de Trawlerkade zijn pleinen ingericht met elk een andere insteek.

Rauw aan Zee plein

Leden Fotokring Polderlicht exposeren.© Foto Ton van Laar

IJmuiden is een plek van rauwe schoonheid. Stoer vanwege de haven en industrie. De bedrijvigheid in het havengebied vormde de inspiratiebron voor de foto-expositie Rauw aan Zee. De expositie telt achttien beelden van leden van de Velsense Fotokring Polderlicht.

Fotokring Polderlicht is een vereniging van amateurfotografen, die door eigen inbreng en onderlinge interactie elk afzonderlijk lid wil inspireren en motiveren om fotografie als communicatie- en kunstvorm uit te oefenen.

In januari werd de vereniging benaderd of er belangstelling was voor een speciale expositie tijdens het Havenfestival.

Secretaris Peter van Lieshout: ,,Het idee was om op zoek te gaan naar rauwe beelden waarin IJmuiden vanuit een niet alledaags perspectief wordt gepresenteerd. Dit was een bijzondere opdracht voor de Polderlichters, met als extra uitdaging het staande posterformaat.”

Op het Rauw aan Zeeplein staan ook de IJmuiden-letters en presenteren verschillende ondernemers uit IJmuiden aan Zee zich, zoals Seaside sports, ActionPlanet, Beach Inn en Cross Fit IJmuiden. Er is ook een photobooth en een groot scherm waarop mooie beelden van IJmuiden en de gemeente Velsen te zien zijn.

Techport plein

Kinderen kunnen daar meedoen met techniekactiviteiten van het Technisch College Velsen en Nova College Scheepvaart. Bijvoorbeeld trossen gooien, klimmen als een loods, een sluis bedienen, een containership laden en in een reddingsvlot kruipen. Met een VR-bril van Vattenfall kun je zien hoe het is op zee en op een turbine. Daarnaast zijn er bouwpakketjes van een windmolen die draait in een zonnecel. Op het Techportplein is een speciale kinderkaart te krijgen, met daarop de kinderactiviteiten.

Noordzeevis plein

Op dat plein kun je onder andere vis eten. Er worden kookdemonstraties gegeven en je kunt er leren hoe je oesters opent. IJmuidenaar Jan Zwanenburg geeft uitleg over Noordzeevis uit IJmuiden.

Cornelis Vrolijk plein

Visserijbedrijf Cornelis Vrolijk draagt het Havenfestival IJmuiden een warm hart toe. Dit heeft geleid tot een programma op de zaterdagavond, met solisten van onder andere Unidos, De Jonge Stem, Zangstudio Velsen, Dance Works. Alphenaar muziekles IJmuiden brengt een ’best of’ van alle Songfestivals ten gehore. Vanaf 20.15 uur is het de beurt aan een Regio All Stars Band met diverse vocalisten. Met dansbare hits, ballads en echte top 40 krakers.

Cultuurplein

Op het cultuurplein is er kunst en de musea in containers. En net als vorig jaar komt op de kade weer een festivalmarkt met kramen te staan. Verschillende maatschappelijke organisaties presenteren zich daar.

Ook zijn de lokale musea vertegenwoordigd op het plein. Daarnaast zijn er lokale bedrijven te vinden, waaronder Game Solutions, Hightide Surfshop, Shiplens en Cherliz.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Morgenster eerder in IJmuiden.© archieffoto United Photos

In de Vissershaven liggen tijdens het Havenfestival bijzondere schepen, waarvan een aantal is te bezoeken.

Een trekpleister is ongetwijfeld de Morgenster, een klipperbrik uit 1919. Onder de naam ’Vrouwe Maria’ is het vaartuig ooit ingezet voor de visvangst op de Noordzee. Liefhebbers kunnen meevaren en wel op beide dagen om 10 en 12 uur. Meevaren kost 35 euro per persoon en 20 euro voor kinderen tot 16 jaar.

Adelaar

Ook aanwezig is de Adelaar, een authentieke sleepboot uit 1925. Vijftig jaar later is de sleper verkocht aan Van Gulik in Beverwijk. Daar doet het bootje nog steeds dienst. De Goede Verwachting is een wachtschip, de klassieke betekenis van een drijvende kazerne in een marinehaven, voornamelijk voor de huisvesting van (licht) matrozen en mariniers. Tegenwoordig is het een clubhuis te water voor een waterscoutinggroep.

Johanna Louisa

De Prinses Máxima is een opleidingsschip voor de binnenvaart. Leerlingen van de maritieme academie IJmuiden/Harlingen kunnen hier overnachten.

In de praktijk vaart het schip in combinatie met de Prinses Amalia, een tankduwbak waar leerlingen leren omgaan met een natte lading. De Zaandam stamt uit 1953 en is het korpsschip van het Zeekadetkorps IJmond. De blusboot De Weer ligt normaal in Zaandam en doet mee aan demonstraties met de bluskanonnen. Uiteraard is de KNRM aanwezig met de bekende Johanna Louisa, de Prins Hendrik en de Annie Poulisse. Verder zijn er nog schepen aanwezig als de zeesleper Elbe, de mijnenveger Naaldwijk, het zandwinningsschip Yed Prior en de Frank Bonefaas, de vistrawler van Cornelis Vrolijk uit IJmuiden.

Brigade

Ook reddingsboten van de IJmuider Reddingsbrigade doen mee aan het spektakel. Zij zijn stand-by in het geval van alarmeringen. Ook houden de vrijwilligers van de brigade de situatie ter plekke nauwkeurig in de gaten. Tijdens activiteiten op het water - zoals zeildemonstraties - wordt een tweede boot van de brigade gestationeerd.

Vanaf het ponton bij IJmuiden Stores zijn beide dagen tussen 12 en 17 uur gratis rondvaarten door het Loodswezen, de Vletterlieden en het Maritiem College. Het Loodswezen werkt met time slots.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.