Ook senaat stemt in met afschaffen bedenktijd voor abortus

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Vrouwen die een abortus willen plegen, hoeven straks niet meer verplicht vijf dagen te wachten voordat zij hun zwangerschap kunnen afbreken. In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer voor een wetsvoorstel dat PvdA, GroenLinks, VVD en D66 samen indienden en regelt dat deze bedenktijd wordt afgeschaft.

Het wetsvoorstel is met 57 stemmen voor en 17 tegen aangenomen. Het CDA stemde verdeeld. Vier fractieleden stemden voor, de rest tegen. Ook de ChristenUnie, SGP, PVV, Forum voor Democratie en OSF stemden tegen het wetsvoorstel.

De vijf dagen bedenktijd ging in na consultatie bij een arts en was bedoeld om vrouwen een "weloverwogen en zorgvuldig" besluit te laten nemen over de abortus. Volgens de initiatiefnemers zijn vrouwen echter goed in staat om sneller zo'n beslissing te nemen. Straks mag een vrouw in overleg met een arts zelf bepalen welke bedenktijd nodig is. Dat kan per situatie verschillen.

Vrije kwestie

In de Tweede Kamer werd in februari hoofdelijk gestemd over deze vrije kwestie, waarin ze zelf hun stem konden bepalen. Normaliter stemmen fracties gezamenlijk. De coalitie stemde verdeeld, want CDA en CU waren tegen. Ook binnen partijen stemden niet alle fractieleden voor het initiatiefvoorstel. Bij de VVD waren er twee tegenstemmers. Ook de PVV was verdeeld. Uiteindelijk waren 101 Tweede Kamerleden voor het wetsvoorstel en 38 tegen.

De wetswijziging gaat naar verwachting op 1 januari 2023 in.

Initiatiefnemers D66 en GroenLinks reageren verheugd op de uitslag van de stemming. "Terwijl Amerika op punt staat federaal recht op abortus te schrappen kiest Nederland voor versterking van dat recht. Ons wetsvoorstel om de verplichte vijf dagen bedenktijd voor vrouwen af te schaffen is zojuist in de Eerste Kamer aangenomen!", stelt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte op Twitter. "Wat een bijzonder moment. Meer dan twee derde van de Eerste Kamerleden stemde voor onze initiatiefwet beraadtermijn abortus", twittert Corinne Ellemeet (GroenLinks).

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.