Segers vreest 'burgeroorlog op beschaafde manier' om stikstof

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vreest dat de stikstofcrisis kan ontaarden in een burgeroorlog, maar dan "op een beschaafde manier". Dat zegt hij bij WNL op NPO Radio 1. "Deze stikstofcrisis heeft alles in zich om totaal te ontsporen", aldus de fractievoorzitter.

Volgens Segers zijn de boeren enerzijds en de bestuurders en ambtenaren anderzijds compleet verschillende werelden. Wel denkt hij dat bij uitstek Nederland als polderland de kans heeft die werelden bij elkaar te brengen, ondanks de "enorme polarisatie" tussen stad en platteland. "We hebben alles in ons om dit uiteindelijk in goede banen te leiden", aldus de fractievoorzitter van de kleinste regeringspartij.

De angst voor maatschappelijke ontwrichting in reactie op het stikstofbeleid van het kabinet lijkt breder te leven. Volgens NRC zijn op het verantwoordelijke ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit 'crisisscenario's' uitgewerkt. Deze scenario's lopen uiteen, van actievoerende boeren die overheidsgebouwen bezetten en bedreigingen aan het adres van ambtenaren en bewindspersonen. Ook zou in een van de scenario's worden uitgegaan van het blokkeren van de voedselketen.

Daarnaast zou worden gevreesd voor incidenten als zelfdodingen van boeren als gevolg van het beleid en aanrijdingen met trekkers, meldt NRC. Eerder stonden boeren met trekkers op de stoep van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ook landbouwminister Henk Staghouwer moest een bezoek afzeggen omdat de boer die hem zou ontvangen berichten kreeg die "intimiderend van aard zijn".

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.