Duitsland maakt alle wapenleveringen aan Oekraïne openbaar

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

De Duitse regering heeft dinsdag een lijst openbaar gemaakt met alle wapens die tot nu toe aan het Oekraïense leger zijn geleverd. Berlijn vertelde tot nu toe alleen selectief om welke wapens het ging, maar nu is de hele lijst online te vinden.

Op de website van de regering staan alle wapens en militaire uitrusting die naar Oekraïne zijn gestuurd, maar ook wat er nog op de planning staat. Eerst konden alleen parlementsleden deze lijst inzien. Door het openbaar maken van de leveringen sluit het beleid volgens een woordvoerder van de regering beter aan bij de aanpak van naaste bondgenoten, zoals de Verenigde Staten. Nederland maakt juist alleen bij uitzondering bekend welke militaire hulp het biedt aan Oekraïne, omdat het Russische leger die informatie kan gebruiken.

Duitsland heeft onder andere 100.000 handgranaten, 500 Stinger-luchtdoelraketten en 16 miljoen pistoolkogels geleverd. Verder staan er op de lijst nog andersoortige luchtafweerraketten, mijnen, antitankwapens en bijbehorende munitie. De Duitsers helpen ook met kleinere zaken zoals helmen, verrekijkers en ziekenhuisbedden.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft uit Oekraïne veel kritiek gekregen omdat hij te weinig zware wapens zou sturen en de leveringen lang op zich laten wachten. Oekraïne kan uit Duitsland in elk geval nog drie meervoudige raketwerpers, een luchtverdedigingssysteem en antidronekanonnen verwachten. Nederland en Duitsland zullen in een gezamenlijk project nog twaalf pantserhouwitsers leveren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.