De 55-plusser waant zich op vakantie met Zomerfestijn in de IJmuidense bibliotheek

Ellen de Boer
Velsen

Vlaams kantklossen, flamencodansen en een Venetiaans masker maken, zijn enkele activiteiten van het Zomerfestijn in de Bibliotheek in IJmuiden. Op maandag 4 juli beginnen de vijf zomerse middagen voor de 55-plusser.

Deze zomer haalt de bieb in samenwerking met KunstForm Velsen en de Volksuniversiteit Velsen de sfeer van populaire vakantiebestemmingen naar IJmuiden. Elke maandag in juli en op maandag 1 augustus zijn er workshops met een buitenlands thema. Deelnemers kunnen zo cultuur proeven, elkaar ontmoeten, kunst beleven, dansen en zingen.

Kantklossen

Het Zomerfestijn blijft op maandag 4 juli dichtbij huis met het thema Vlaanderen. Deelnemers kunnen kantklossen en kennismaken met de mooiste boeken, liedjes en gedichten van Vlaamse schrijvers. In een taalquiz kunnen zij hun Vlaamse woordenschat testen.

De populaire vakantiebestemming Spanje staat op 11 juli centraal. Op het programma staan een workshop flamencodansen en Spaanse tapas proeven. Met een taalquiz kunnen de deelnemers hun vakantiespaans opschroeven. Ook maken zij kennis met de mooiste boeken, liedjes en gedichten van Spaanse schrijvers.

(Tekst gaat door onder de foto)

Leer flamencodansen op 11 juli.© archieffoto

Duitsland is de bestemming op 18 juli. De 55-plussers kunnen zich deze middag onderdompelen in de Duitse cultuur door een kunstwerk in de Bauhaus-stijl te maken. Zij kunnen spelenderwijs kennismaken met de etymologie van de Duitse taal en er is Kaffee mit Kuchen.

Hoedenworkshop

Frankrijk staat in het middelpunt op 25 juli. Met de hoedenworkshop ’Ooh la la, est-ce un chapeau ou de l'Art Nouveau?’ gaan de deelnemers terug naar de jaren twintig van vorige eeuw. Iedereen ’upcycled’ haar of zijn eigen hoed in de stijl van de Art Nouveau. Ook zijn er Franse hapjes en is er volop Franse taal en cultuur.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op 1 augustus kunnen deelnemers een Ventiaans masker maken.© archieffoto Olga Dol

De laatste middag op 1 augustus staat helemaal in het teken van Italië. Deelnemers leren meer over het Commedia dell‘arte in de workshop Venetiaans masker maken. Zij kunnen hun culinaire Italiaanse woordenschat testen onder het genot van focaccia met prosciutto of Italiaanse olijfolie.

Opgeven

De zomerse middagen zijn van 14 tot 16.30 uur en kosten 4,50 euro per keer (3,50 euro voor leden). Meer informatie en opgeven kan aan de balie of via www.bibliotheekvelsen.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.