Nederlandse vrouwen naar eerste WK Vliegvissen voor Dames in Noorwegen, onder wie de Beverwijkse Liesbeth Vogelzang

De Nederlandse equipe. Liesbeth Vogelzang is de tweede van rechts.© PR Foto

Friso Bos
Beverwijk

De dames van DWFF (Dutch Women Fly Fishers) doen mee aan het eerste Wereldkampioenschap Vliegvissen voor Dames dat gehouden wordt van 4 tot 10 juli in het Noorse Koppang.

Het Nederlandse damesteam bestaat uit Annemarieke Slinger (Vlaardingen), Gerda Altena (Vlaardingen), Donna van der Kuip (Maasbommel), Jeannette de Jong (Den Oever), Ineke Lam (Utrecht) en Liesbeth Vogelzang (Beverwijk). Het team wordt gecoacht door meervoudig Nederlands Kampioen en voormalig wereldkampioen Vliegvissen René Koops.

Het WK is een initiatief van FIPS-MOUCHE International Sport Fly Fishing Federation. Deze organisatie heeft als doel beoefening van de vliegvissport wereldwijd aan te moedigen en organiseert sinds 1981 Wereldkampioenschappen Vliegvissen. In 2020 kondigde FIPS Mouche het eerste WK voor Dames aan, dat door Covid-19 niet door kon gaan en nu in 2022 plaatsvindt. Inmiddels hebben elf landen zich ingeschreven waaronder het Nederlandse team.

De wedstrijden hebben plaats op meerdere dagen, in ochtend- en middagsessies en op verschillende plekken op de rivier alsmede op een meer. ,,Elke visser heeft per sessie een vak van honderd meter op de rivier en iedereen heeft een controleur die de gevangen vissen beoordeelt’’, legt de Beverwijkse Liesbeth Vogelzang uit. ,,Als visser mag je zelf bepalen waar je wilt dat de controleur gaat staan. Telkens als je een vis vangt moet je die in je schepnet en door het water naar de controleur brengen en die beoordeelt dan de vangst en kent een aantal punten toe.’’

Lees ook: Als klein meisje stond ze al aan de waterkant, nu doet vliegvisser Liesbeth Vogelzang mee aan het eerste WK voor vrouwen

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.