EU-landen maken geen bezwaar tegen kandidaat-status Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Luxemburg

De weg lijkt vrij voor Oekraïne en Moldavië om kandidaat-lid te worden van de Europese Unie. Geen van de EU-lidstaten heeft bij de voorbereiding van de EU-top die daarover later deze week zal beslissen bezwaar gemaakt, zeggen Brusselse bronnen.

Nederland en een aantal aanvankelijk kritische EU-landen hadden hun steun al uitgesproken voor de ambassadeurs van de 27 lidstaten maandagavond bijeenkwamen. Dat geldt onder meer voor Denemarken, Zweden en Portugal. Zij schaarden zich de afgelopen dagen bij felle voorstanders als Polen en de Baltische landen en de zwaargewichten Duitsland, Frankrijk en Italië, die met hun steun de aanbeveling van de Europese Commissie de wind in de zeilen gaven.

Een aantal Oost-Europese lidstaten maakt wel de kanttekening dat de EU ook Bosnië en/of andere landen die al langer in de wachtkamer zitten kandidaat-lid zou moeten maken. Maar Slovenië, dat daarbij het voortouw neemt, wil dat volgens een woordvoerder niet als voorwaarde stellen aan steun voor een kandidaat-status voor Oekraïne. Slovenië en zijn medestanders, ook de oude Russische bondgenoot Hongarije, steunen de verwelkoming van Oekraïne juist enthousiast.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.