Westerwolde vraagt om landelijke regie tegen problemen Ter Apel

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Om de problemen rondom het aanmeldcentrum in Ter Apel duidelijk te maken, brachten vijf raadsleden en de burgemeester van Westerwolde dinsdag een bezoek aan de Tweede Kamer. Volgens hen is "de emmer vol" en "brokkelt het draagvlak af" wanneer actie vanuit de landelijke politiek uitblijft.

Niet alleen inwoners van en ondernemers in Westerwolde, maar ook vluchtelingen zelf en werknemers van het aanmeldcentrum hebben last van de problemen in Ter Apel. Volgens burgemeester Jaap Velema voelt de lokale politiek zich verantwoordelijk voor elk van deze groepen, maar ook onmachtig.

Velema en de raadsleden doen daarom een beroep op de landelijke politiek. Tien maatregelen moeten de situatie in Ter Apel verbeteren. "Het is een acute situatie, dus iemand moet door kunnen pakken. Ja, dat is een inbreuk op het Huis van Thorbecke, je raakt aan de autonomie van de gemeente. Maar anders wordt het niet opgelost."

Aanwijsplicht

Zo stelt de gemeente voor om sobere opvang te regelen voor "kansarme" asielzoekers, wiens kans op verblijf in Nederland erg klein is. Ook moet er een aanwijsplicht voor staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) komen. Daarmee kan de staatssecretaris gemeenten verplichten een hoeveelheid asielzoekers op te nemen.

Ter Apel is het middelpunt van de asielcrisis in Nederland. Het aanmeldcentrum zit overvol. Daardoor slapen asielzoekers regelmatig op stoelen of in tenten. Om de druk op Ter Apel te verminderen, nemen verschillende gemeenten asielzoekers over. Ook statushouders die nog altijd in het aanmeldcentrum zitten, worden elders ondergebracht.

Draagvlak

Maar volgens de gemeente Westerwolde is dat niet genoeg. Blijft meer actie uit, zo geven de aanwezigen aan, dan neemt het draagvlak af. Gemeenteraadslid Herma Hemmen (CDA) is bang dat het draagvlak gaat kelderen, terwijl dat er wel altijd was. "Maar wat als Ter Apel zegt, we doen het niet meer? Waar moeten al deze mensen dan heen?

Acht Kamerfracties gingen het gesprek aan met de gemeente Westerwolde. Volgende week gaat de Tweede Kamer het debat aan met staatssecretaris Van der Burg over het asielbeleid.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.