GL en PvdA praten verder met coalitie over voorjaarsnota

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De fracties van GroenLinks en de PvdA praten verder met de coalitiepartijen over de voorjaarsnota. Dinsdagmiddag kwamen de partijen daarvoor bijeen op de fractiekamer van de PvdA.

De partijen spraken onder meer over een zogeheten "najaarstoeslag" van 500 euro, die iedereen die zorgtoeslag ontvangt zou moeten krijgen. De linkse partijen, die met het plan kwamen, willen dat betalen door bedrijven die overwinsten maken door de oorlog in Oekraïne zwaarder te belasten. Uit het debat van vorige week blijkt dat de coalitiepartijen hier wel voor openstaan.

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wilde voorafgaand aan het gesprek niet specifiek zeggen waar het overleg over zou gaan. "We hebben een debat over de voorjaarsnota gehad en er lagen nog wat vragen op tafel. Daarover gaan we nu met elkaar in gesprek."

Na afloop van het gesprek zegt PvdA-leider Attje Kuiken vooral te "hebben verkend" wat de partijen willen. Later volgt nog een gesprek tussen de linkse partijen en de coalitie. Wanneer is nog niet bekend. Ook hebben GroenLinks en de PvdA nog geen datum voor een gesprek met het kabinet over de voorjaarsnota.

Premier Mark Rutte had tijdens het debat vorige week al toegezegd om de koopkrachtvoorstellen van met name de linkse partijen "serieus te bezien". Het doorvoeren van de najaarstoeslag zou "dit jaar kunnen lukken", dacht de minister-president al wel. Wel zitten er volgens hem "technische aspecten" aan waardoor het kabinet niet gelijk 'ja' kon zeggen tegen het plan. Ook de financiële dekking was nog een vraagteken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.