Inspectie uit zorg om huishoudens die toeslagen mijden

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Zeker nu de koopkracht door de sterk gestegen energieprijzen onder druk staat, moet meer gedaan worden om te zorgen dat mensen de toeslagen aanvragen waar zij recht op hebben. Naar schatting een op de tien huishoudens doet dat niet, waarschuwt de nieuwe Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) in een rapport.

De inspectie spreekt van een "aanzienlijke groep" die geen gebruik maakt van toeslagen. Tegelijkertijd erkent zij dat de beschikbare cijfers over niet-gebruik gedateerd zijn en geen eenduidig beeld geven. Dat toont des te meer aan dat voor het onderwerp te weinig aandacht is, aldus de toezichthouder.

Dat mensen toeslagen niet aanvragen komt deels doordat het stelsel te ingewikkeld is. Daarnaast denkt de inspectie dat het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, waarbij tienduizenden ouders ten onrechte met soms zeer hoge terugvorderingen te maken kregen, mensen waarschijnlijk bang heeft gemaakt om nog toeslagen aan te vragen.

Verantwoordelijkheid

Nu de koopkracht door de torenhoge inflatie onder druk staat, vraagt de inspectie zich af wie verantwoordelijkheid neemt voor het tegengaan van niet-gebruik van toeslagen. "Het gemiste bedrag aan toeslagen, een recht voor veel huishoudens, zou wel eens een stuk hoger kunnen zijn dan het bedrag dat veel huishoudens nu krijgen als koopkrachtcompensatie", schrijft de toezichthouder.

De IBTD is opgericht naar aanleiding van het toeslagenschandaal. De nieuwe toezichthouder onder leiding van oud-Kamerlid Bart Snels kijkt niet alleen naar de werkwijze van uitvoeringsinstanties, maar ook naar wet- en regelgeving en de rol die ministeries spelen als opdrachtgevers.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.