Schiphol witte vlek in RIVM-onderzoek omdat daar geen mensen wonen
Platformmedewerkers hebben op Schiphol te maken jetblast.© ANP
Schiphol staat op de kaart van het RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico’s voor omwonenden door ultrafijnstof van vliegtuigen als grote witte vlek afgebeeld: omdat er geen mensen wonen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen probleem is op de luchthaven.
Vorig jaar oktober presenteerde TNO – in opdracht van Schiphol – een studie naar UFP (ultrafine particles) op het luchthaventerrein. Tijdens het onderzoek werden rond de terminals en pieren ultrafijnstofconcentraties van gemiddeld 100.000 tot 120.000 deeltjes per kubieke centimeter gemeten, met kortstondige ’piekconcentraties’ tot wel 500.000 deeltjes.
Handhaven
FNV Schiphol vroeg de inspectie in december om te handhaven op blootstelling van werknemers aan uitlaatgassen. De vakbond wees onder andere naar het TNO-rapport. Het is een beetje verstopt in het onderzoek, zei campagneleider Joost van Doesburg, maar de onderzoekers stuitten op piekmomenten waar tot acht miljoen deeltjes ultrafijnstof per kubieke centimeter werd gemeten.
Jetblast
Die pieken hebben te maken met ’jetblast’, die optreedt als vliegtuigen de (koude) motoren starten. Een platformmedewerker vertelde bij de FNV-presentatie dat hij zeker twintig keer per dag in de jetblast staat. De vakbond verwacht nu elk moment een beslissing van de arbeidsinspectie op het handhavingsverzoek. Die zou halverwege deze maand komen.
Actieplan
Schiphol zelf zegt belangrijke stappen te hebben genomen om de uitstoot omlaag te brengen en wijst naar het actieplan ultrafijnstof uit 2019 van de luchtvaartsector. Het bevat maatregelen om de uitstoot omlaag te brengen in het verkeer van en naar de luchthaven, op de luchthaven zelf en van de vliegtuigen. Bijvoorbeeld door het stimuleren van vlootvernieuwing, gebruik van duurzame brandstoffen en het doorvoeren van duurzaam taxiën.
Wilma van Dijk, directeur Safety, Security & Environment bij Schiphol: „Het is belangrijk dat het RIVM onderzoek heeft gedaan. (...) Het geeft aan hoe belangrijk het is om maatregelen te treffen en de uitstoot van de luchtvaart sterk naar beneden te brengen. We begrijpen dat omwonenden en medewerkers bezorgd zijn.”