Samenwerking Vrolijk met Zeeuws bedrijf in vorm van joint-venture

Pannetje vol mosselen uit het Zeeuwse Yerseke.© archieffoto ANP

Pieter van Hove
IJmuiden

De samenwerking tussen het IJmuidense visbedrijf Cornelis Vrolijk en de Zeeuwse mosselkweker Krijn Verwijs is gebaseerd op een nieuwe joint-venture.

Hiervan zijn beide familiebedrijven voor de helft eigenaar. Cornelis Vrolijk vist en handelt in haring, makreel, kibbeling en garnalen. Krijn Verwijs kweekt en verkoopt mossels, oesters, krab, kreeft en zeegroenten. Volgens Caroline Verwijs van het Zeeuwse familiebedrijf verbetert de joint-venture onder andere de regionale en internationale positie van de onderneming.

Daarnaast hopen de ondernemingen op die manier hun aanbod aan de supermarkten te verbreden. De afgelopen jaren heeft Cornelis Vrolijk haar positie in de visketen versterkt met de overname van verschillende visverwerkende bedrijven in Nederland en België.

Beide bedrijven zijn overigens in 1880 opgericht. Frank Vrolijk begint in dat jaar met een vishandel in Scheveningen. Tien jaar later stuurt hij zijn eerste bomschuit naar zee om vis te vangen. Dat is het begin van de rederij en haringhandel van Vrolijk.

Later komen ook zijn vier zonen in de zaak. Uiteindelijk komt het in 1951 tot een splitsing, waarbij Cornelis en diens zoons Frank en Bonefaas in IJmuiden een eigen rederij beginnen met een vestiging aan de Middenhavenstraat.

Het familiebedrijf is de laatste jaren uitgegroeid tot een wereldwijd opererend concern dat actief is in de vangst, kweek en verwerking van vis en garnalen.

Lees ook: Cornelis Vrolijk gaat in mosselen en garnalen. IJmuidens bedrijf neemt Krijn Verwijs over, gespecialiseerd in schaal- en schelpdieren

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.