VN: meer dan 150 culturele erfgoedplekken beschadigd in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Ruim 150 culturele en religieuze monumenten in Oekraïne hebben bij de oorlog in het land schade opgelopen of zijn vernietigd, meldt VN-cultuurorganisatie UNESCO. Dat zijn er zeker vijftig meer dan twee maanden geleden werd bekendgemaakt.

Volgens UNESCO gaat het om musea en monumenten, kerken en andere religieuze gebouwen, bibliotheken en andere uitzonderlijke panden. "Deze herhaalde aanvallen op Oekraïense culturele plekken moeten stoppen. Cultureel erfgoed, in al zijn vormen, mag onder geen enkele omstandigheid doelwit zijn", zegt UNESCO-baas Audrey Azoulay in een verklaring.

De zeven Oekraïense vermeldingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waaronder de Sint-Sofiakathedraal in Kiev, zijn voor zover bekend onbeschadigd gebleven. Het historische centrum van Tsjernihiv heeft eerder door zware gevechten wel schade opgelopen. Oekraïne had deze plek aangedragen voor de Werelderfgoedlijst.

UNESCO gebruikt satellietbeelden en getuigenverslagen om de schade op te nemen. De organisatie trekt op die manier informatie na die door de Oekraïense autoriteiten is verstrekt.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft eerder opgeroepen Rusland uit UNESCO te zetten. Dat is vooralsnog niet gebeurd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.