Van der Wal: begin 2023 ook eerste stikstofdoelen industrie

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Ook voor de industrie en het verkeer komt minister Christianne van der Wal (Stikstof) met zogeheten "richtinggevende" stikstofdoelen, zegt ze tijdens een debat. Ze verwacht die eerste doelen aan het einde van het jaar, of in januari van volgend jaar, te kunnen delen. Vanaf 1 juli volgend jaar moeten de stikstofdoelen voor de industrie en mobiliteit definitief vaststaan, net zoals voor de landbouwsector.

Partijen in de Tweede Kamer waren verontwaardigd dat voor de landbouw al wel stikstofplannen zijn, maar voor andere uitstoters nog niet. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde dat "een grote fout" tijdens het stikstofdebat donderdag. Voor hem zou dat "een belangrijk signaal" naar de boeren zijn.

De doelen voor de industrie en het verkeer gaan niet per gebied vastliggen, maar over de hele linie moet de hoeveelheid stikstofoxiden (NOx) omlaag. Voor de landbouw komt een zogeheten gebiedsgerichte aanpak. De minister geeft de provinciebesturen een jaar de tijd om met de definitieve aanpak te komen.

Bovendien wil Van der Wal nog op cijfers wachten over de industrie en het verkeer, voordat ze de doelen vaststelt. Ze begrijpt dat het voor mensen onrechtvaardig voelt dat er nu alleen nog plannen liggen voor de landbouw. "Maar ik kon niet wachten. Juist om de provincies kans te geven hiermee aan de slag te gaan."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.