Milieuorganisaties noemen besluit krimp Schiphol 'historisch'

ANP Producties | Bron: ANP
Utrecht

Een "historisch moment", noemt Natuur & Milieu een uitgelekt besluit van het kabinet om het aantal vluchten vanaf Schiphol met ongeveer 60.000 te verminderen. Ook stelt het kabinet volgens ingewijden de beslissing over de opening van Lelystad Airport met twee jaar uit. "Uitstel moet wat ons betreft afstel worden", zegt een woordvoerster van de milieuorganisatie.

De ministerraad komt vrijdag bijeen om beslissingen te nemen over Schiphol en Lelystad Airport. Eerder kondigde het kabinet aan om nog dit jaar een knoop door te hakken over de opening van Lelystad Airport.

Luchtvaartexpert Dewi Zloch van Greenpeace zegt dat de klimaatcrisis geen extra vliegveld aankan. De milieuorganisatie wil dat het kabinet duidelijkheid geeft aan de mensen die onder de laagvliegroutes wonen, of mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van het vliegveld. Ook Milieudefensie pleit voor het stoppen van Lelystad Airport. "Trek de lelijke pleister er in één keer af en stop Lelystad Airport", aldus een woordvoerder.

De milieuorganisaties zijn positief over het besluit dat Schiphol het jaarlijkse aantal vluchten eind 2023 moet terugschroeven. Wel noemen de clubs het een "eerste stap". Zo benadrukt Natuur & Milieu dat de luchthaven minder uitstoot moet veroorzaken om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. "Zo'n 60.000 vluchten minder is een heel welkom beginnetje, maar zien wij nadrukkelijk wel als de allereerste halte op weg naar Parijs."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.