Bekritiseerde politiechef met verlof na schietpartij op school

ANP Producties | Bron: ANP
Uvalde

De politiechef die het voor het zeggen had toen een 18-jarige schutter vorige maand 19 kinderen en 2 docenten doodschoot op een basisschool in de Amerikaanse plaats Uvalde, wordt naar huis gestuurd met betaald verlof. Dat meldt het schoolbestuur waar de politiechef in dienst is in een persbericht.

De Robb-basisschool is onderdeel van het Uvalde Consolidated Independent School District (UCISD), een schooldistrict dat z'n eigen politiekorps in dienst heeft. Sinds de fatale schietpartij is er veel kritiek op de politieagenten en vooral op de politiechef Pete Arredondo, die al enkele minuten nadat de schutter de school binnenging aanwezig waren. Het duurde zo'n 70 minuten voordat agenten de schutter uiteindelijk confronteerden en hem doodschoten.

Arredondo heeft eerder tegen Amerikaanse media gezegd dat ze wachtten op een sleutel van het klaslokaal waar de schutter zich had verscholen en waar leerlingen en docenten in aanwezig waren. Ook zouden de aanwezige agenten niet voldoende wapens en materieel hebben gehad om de schutter eerder te confronteren.

Die argumenten zijn de afgelopen weken op de tocht komen te staan, toen uit vrijgegeven videobeelden bleek dat er al veel eerder dan gezegd agenten met automatische wapens en kogelwerende schilden in de school aanwezig waren. Ook laten beveiligingsbeelden zien dat de aanwezige agenten nooit gekeken hebben of de klaslokalen überhaupt op slot zaten. Als de aanwezige agenten eerder de schutter hadden geconfronteerd, hadden ze mogelijk levens kunnen redden, zeggen critici.

Het schoolbestuur laat weten in eerste instantie de onderzoeken naar de gang van zaken die door verschillende overheidsorganen worden uitgevoerd te hebben afgewacht. Maar omdat er "nog steeds geen helderheid" bestaat over de uitkomst van de onderzoeken heeft het bestuur nu besloten Arredondo voorlopig met verlof te sturen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.