Unibet en Kansino? Je kunt het AZ en Ajax amper kwalijk nemen, de overheid is naïef geweest | commentaar

© Foto Getty Images

Jeroen Haarsma

’Kom gokken’ is de boodschap. Op tv, in bushokjes en, steeds vaker, op de shirts van voetbalclubs. De gokbedrijven veroveren de eredivisie.

Deze week maakte Ajax bekend in zee te gaan met Unibet. Eerder al kondigden AZ en FC Volendam, twee andere eredivisieclubs, aan dat hun nieuwe hoofdsponsor een wedkantoor is. Kansino (AZ) en Betcity (Volendam) staan komend seizoen prominent op de voorkant van de wedstrijdshirts.

Er klinkt kritiek op de infiltratie van gokkantoren in het voetbal. Verslavingsdeskundigen wijzen op de grote gevaren van het wedden en vrezen dat de reclame-uitingen zorgen voor meer gokproblemen. Veel voetbalfans uiten op sociale media teleurstelling over de deal van hun club met een gokaanbieder.

Lees ook: Ajax, AZ en de rest van de eredivisie: steeds meer gokgeld in het voetbal. Het leidt tot boosheid en discussie. ’Mij zien ze niet meer in het stadion’

En toch kun je het de voetbalclubs amper kwalijk nemen. Dat stelt zelfs Johan Dokter, bestuurslid van Anonieme Gokkers. Na de financieel moeizame coronajaren is daar ’ineens’ de goksector die bakken met geld wil storten in de clubkas. Bestuurders van clubs weten bovendien hoe het werkt: de fans die nu klagen over de nieuwe sponsor, lopen straks ’gewoon’ de polonaise als hun team successen boekt. En als de club níet groeit en níet beter gaat presteren, dan zijn diezelfde clubbestuurders degenen die bakken met kritiek over zich heen krijgen.

Licentie

Het probleem zit ’m in de manier waarop gokkantoren zijn toegelaten tot de markt. Nederland stelde vorig jaar de online gokmarkt open. Met een licentie mag je gokken faciliteren en promoten, zonder al te veel restricties. Van die vrijheid maken de kantoren logischerwijs - de nieuwkomers willen de markt veroveren - gretig gebruik. Met als gevolg: de groep actieve gokkers in Nederland groeit.

Dát was niet de bedoeling van de openstelling van de markt. De bedoeling was om de bestaande gokkers uit het illegale circuit te halen en bij legale bedrijven te laten spelen, zodat controle mogelijk is. Maar de overheid is naïef geweest. Franc Weerwind, minister voor Rechtsbescherming, probeert nu met een wetswijziging de impact van tv-reclames te beteugelen. Meer maatregelen worden verwacht, maar voorlopig zijn het de gokbedrijven én de clubs die op winst staan.

Meer nieuws uit Sport