VS sturen 450 miljoen dollar aan veiligheidshulp naar Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Verenigde Staten zullen naar verwachting nog eens 450 miljoen dollar (428 miljoen euro) aan veiligheidshulp aan Oekraïne verstrekken, inclusief meer langeafstandsraketsystemen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme regeringsbronnen.

Een officiële aankondiging volgt mogelijk later donderdag al. Het nieuwe pakket bevat naar verwachting vier extra 'High Mobility Artillery Rocket Systems' (), een krachtig langeafstandswapensysteem dat het Oekraïense leger nodig zegt te hebben om het bereik te evenaren van Russische raketsystemen die op grote schaal tegen Oekraïense posities in Donbas worden gebruikt.

Volgens Washington heeft Kiev verzekerd dat de langeafstandsraketten niet worden gebruikt om Russisch grondgebied aan te vallen. Dat zou immers tot escalatie van het conflict kunnen leiden.

Moskou heeft gewaarschuwd dat het doelen in Oekraïne zal treffen die het "nog niet eerder heeft geraakt" als het Westen langeafstandsraketten aan Oekraïne levert die met nauwkeurige lanceersystemen zoals Himars kunnen worden afgevuurd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.