Herdenkingsdienst in Oslo voor slachtoffers schietpartij gayclub

ANP Producties | Bron: ANP
Oslo

In de kathedraal van de Noorse hoofdstad Oslo vindt zondag een herdenkingsdienst plaats voor de slachtoffers van de dodelijke schietpartij bij een gaynachtclub afgelopen vrijdagnacht. Bij de aanval kwamen twee mensen om het leven en vielen 21 gewonden. De politie gaat uit van een daad van terrorisme.

De vermoedelijke dader is aangehouden. Het gaat om een 42-jarige Noor van Iraanse komaf. Hij is een bekende van de politie en ook van de inlichtingendiensten die terrorisme bestrijden. Volgens de politie zou het gaan om een geradicaliseerde islamist. Wat zijn motief is geweest, is nog onduidelijk. Er wordt onder meer gekeken naar de geestelijke gezondheid van de man.

Onder meer de Noorse kroonprins Haakon en zijn vrouw Mette-Marit wonen de herdenkingsdienst zondag bij. Ook premier Jonas Gahr Støre is aanwezig, meldt omroep NRK. "Dit schudt onze hele samenleving door elkaar", zei een vertegenwoordiger van de kerk. "Degenen onder ons die queer zijn, moeten nu solidariteit en steun krijgen van alle anderen."

Pride

De London Pub, waar de aanval zich afspeelde, is een in Noorwegen beroemde nachtclub voor gays. Dit weekend wordt op verschillende plaatsen in Oslo de Pride gevierd. Maar een optocht die zaterdag in de hoofdstad hiervoor was gepland, werd in het licht van de gebeurtenissen afgelast.

De politie van Oslo heeft extra patrouilles de stad ingestuurd en alle agenten bewapend. De Noorse politie patrouilleert normaal ongewapend. Veiligheidsdienst PST heeft het nationale terreuralarm naar het hoogste niveau verhoogd, omdat de kans op een terroristische dreiging "buitengewoon" hoog is, aldus NRK.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.