NAVO-topman: ongekende Russische wreedheid in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

NAVO-chef Jens Stoltenberg heeft er bij de leiders van het militaire bondgenootschap op aangedrongen Oekraïne te blijven steunen nu dat land door de Russen wordt aangevallen. "Het is uiterst belangrijk dat we klaarstaan ​​om steun te blijven bieden, omdat Oekraïne wordt geconfronteerd met een wreedheid die we in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer hebben gezien", aldus Stoltenberg kort voor het begin van de NAVO-top in de Spaanse hoofdstad Madrid.

NAVO-bondgenoten hebben al voor miljarden euro's aan wapens naar Oekraïne gesluisd. De alliantie zal op de top met een aanvullend gezamenlijk pakket komen, met onder meer beveiligde communicatieapparatuur, anti-dronesystemen en training om Oekraïne te helpen over te schakelen op modernere westerse wapens.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die de NAVO-leiders zal toespreken, tweette dat hij tegen Stoltenberg had benadrukt hoe belangrijk het voor Oekraïne is een krachtig raketafweersysteem te krijgen "om Russische terroristische aanvallen te voorkomen". Het verzoek volgt na onder meer de dodelijke Russische raketaanval op de centrale Oekraïense stad Krementsjoek.

De Russische invasie van Oekraïne heeft de NAVO geschokt en de veiligheidssituatie in Europa drastisch gewijzigd. Stoltenberg kondigde al de grootste hervorming van de NAVO aan sinds het einde van de zogenoemde Koude Oorlog tegen de voormalige Sovjet-Unie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.