Op pad met een roze varkenskar met opdrachten en spelmateriaal voor onderweg

Greet van Lent aan de strijk in de informatieboerderij.© foto kees de boer

Kees de Boer
Velsen-Zuid

De ene keer werkt ze achter de balie, een andere keer werkt vrijwilliger Greet van Lent als educatief medewerker bij boerderij Zorgvrij.

In een vorige loopbaan was de IJmuidense leerkracht bij basisschool De Vuurtoren. Nu ze sinds enkele jaren gepensioneerd is, zocht ze een aardige vrijwilligersbaan. En dat werd dus helpen bij de informatieboerderij in recreatiegebied Spaarnwoude. ,,Ik was hier met de klas ook vaak geweest en dat was altijd leuk. Ik heb jaren voor groep 3 en later ook voor groep 4 gestaan. Zeg maar de leerlingen van een jaar of zeven, acht. Heel veel kinderen die hier op bezoek komen, hebben ook die leeftijd. In die zin sluit het wel aan aan op mijn vroegere werk, alleen zit er nu geen druk op. Het is veel relaxter, je doet alles nu op een lager pitje.”

Er was een verjaardagspartijtje geweest: ’Feestvarken’ noemen ze dat bij boerderij Zorgvrij. De kinderen doen dan vooraf een overall aan en een boerenzakdoek om. En ze krijgen ook nog een roze varkenskar mee met opdrachtkaarten en allerlei spelmateriaal voor onderweg. De taken hebben bijvoorbeeld met de dieren op de boerderij te maken. ’Voer een koe’ bijvoorbeeld, of ’Borstel een geit’.

,,Zo’n verjaardagsfeestje is nu net achter de rug”, zegt Greet, die nu al een jaar of tien vrijwilliger is bij de informatieboerderij. ,,De zakdoeken heb ik net weer gewassen en wat nog gekreukt is, strijk ik.” Lacht: ,,En dat terwijl ik dat thuis dus echt nooit doe.”

Leuk werk vindt ze het. ,,Ook omdat je het met een grote groep vrijwilligers samen doet. Je hebt een tuingroep, een baliegroep en een educatiegroep. De sfeer onderling is goed en er is waardering voor wat je doet. Wat dat betreft is het is een warm bad. De gasten zijn ook leuk, het zijn allemaal mensen die een dagje uit zijn.”

Het enige dat weleens lastig kan zijn, zijn de kinderen die een moeilijke vraag stellen, zegt ze. ,,Maar als ik het antwoord niet weet, verwijs ik ze door naar de boer. Die man weet overal antwoord op.” Ondertussen is het strijken klaar. ,,Eigenlijk best een rustgevend klusje dit.”

onderwegkeessss.pdf

Ook wat te vertellen?

Kees de Boer is nieuwsgierig naar uw verhaal. Dagelijks zwerft hij door Velsen maar u mag hem ook tippen: kees.de.boer@mediahuis.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.