Een van de laatste bekende oppositiefiguren opgepakt in Moskou

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De bekende Kremlincriticus, Ilja Jasjin, is opgepakt in Moskou. De politicus schrijft dinsdag op Telegram dat hij vijftien dagen de gevangenis in moet, omdat hij een politieagent beledigd en bij zijn uniform gegrepen zou hebben. Jasjin, een van de laatste oppositiefiguren die in vrijheid kritiek uit op Poetin, noemt de beschuldiging "humoristisch".

Jasjin schrijft dat de politie hem zonder reden dwong om mee te gaan en zegt dat de opsluiting "duidelijk politiek" is. Hij ziet als huidig gemeenteraadslid van Moskou een verband met de gemeenteraadsverkiezingen die een dag eerder zijn begonnen. Jasjin heeft zich de laatste tijd kritisch uitgelaten over de Russische inval in Oekraïne. Zijn advocaat zegt dat hij Jasjin niet mag zien in het politiebureau waar hij nu zit.

Het oppositielid verwierf vooral bekendheid door de grote protesten tegen president Poetin in 2011 en 2012. Hij organiseerde toen grote bijeenkomsten van Kremlincritici en is daarbij meerdere keren opgepakt. Ook in de jaren daarna organiseerde Jasjin demonstraties en heeft hij een aantal keer kort vastgezeten.

De laatste jaren worden steeds meer oppositieleden gearresteerd. De bekendste criticus Aleksej Navalni zit momenteel een straf uit van 11,5 jaar. Door nieuwe wetten is het ook mogelijk om mensen die kritiek hebben op de oorlog in Oekraïne tot wel vijftien jaar vast te zetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.