Ongeveer 150 huizen zwaar beschadigd na windhoos Zierikzee

ANP Producties | Bron: ANP
Zierikzee

Ongeveer 150 huizen zijn zwaar beschadigd in Zierikzee door de windhoos die de Zeeuwse plaats maandag trof. Vijf woningen zijn de komende maanden niet bewoonbaar, zei directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland dinsdag op een persconferentie.

Volgens Van der Wel gaat het om een voorlopige schatting. Hij liet weten dat er een "bruto lijst" is van vierhonderd panden die op schade worden onderzocht. Bij vijf zwaar beschadigde huizen die open zijn, staat particuliere bewaking.

De bewoners van de vijf huizen die komende maanden onbewoonbaar zijn, kunnen woensdag hun persoonlijke spullen ophalen en de woningcorporatie zal samen met hen inboedel eruit halen. Met hen is Zeeuwland de komende dagen in gesprek voor alternatieve huisvesting. "Het zal niet van de ene op de andere dag opgelost zijn, maar we streven ernaar hen zo snel mogelijk naar een nieuwe woning te begeleiden", aldus Van der Wel.

Veel persoonlijk leed

De bewoners van vijf andere woningen die momenteel nog onbewoonbaar zijn, kunnen waarschijnlijk voor het weekend weer naar huis. "We zijn momenteel hard aan het werk zodat zij hopelijk over een paar dagen weer thuis kunnen slapen", zegt Van der Wel. Hij zegt veel "persoonlijk leed" te hebben gezien, onder meer bij mensen die hun inboedel hebben verloren.

Door de windhoos kwam een 73-jarige vrouw uit Wassenaar om het leven. Ook zijn negen mensen gewond geraakt, van wie er één in het ziekenhuis ligt.

Emoties

Burgemeester Jack van der Hoek van Zierikzee zei dat hij onder meer in de Calandweg, waar de windhoos veel schade aanrichtte, met de bewoners over hun emoties heeft gesproken. "Onder meer zzp'ers, aannemers en de woningcorporatie hebben geholpen om de schade zoveel mogelijk te beperken." Ook zei de burgemeester dat er psychische en sociale hulp beschikbaar is voor mensen die daar na de windhoos behoefte aan hebben.

Van der Hoek zei dat de schade in de miljoenen loopt.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.