Nederland levert nog eens drie pantserhouwitsers aan Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Madrid

Nederland levert nog eens drie pantserhouwitsers aan Oekraïne. Dat maakte minister Kajsa Ollongren (Defensie) bekend tijdens de NAVO-top in Madrid. Ook Duitsland geeft eenzelfde aantal aan de regering in Kiev. Beide landen leverden eerder samen al twaalf stuks van het zware geschut.

Oekraïne had om zes extra pantserhouwitsers gevraagd. Die zijn nodig voor de zware strijd tegen de Russen in het oosten van het land. Kiev roept landen al langer op om meer zware wapens te sturen.

Nederland en Duitsland gaven eerder respectievelijk vijf en zeven pantserhouwitsers aan Oekraïne. Oekraïense militairen zijn de afgelopen weken getraind om het geschut te bedienen. Vorige week maakte het ministerie van Defensie bekend dat de wapensystemen in Oekraïne zijn aangekomen.

Zo snel mogelijk

De extra pantserhouwitsers gaan "zo snel mogelijk" naar Oekraïne, zegt Ollongren. Ze wijst erop dat de Oekraïners er inmiddels mee vertrouwd zijn en hun eigen collega's kunnen trainen.

Het kabinet zegt door te gaan met het sturen van zware wapens. Daar dringt de Tweede Kamer ook op aan. Maar de voorraden van Defensie beginnen wel te slinken. Daarom wil het ministerie ook wapens gaan kopen om naar Oekraïne te sturen. "Dit voelen we wel", zegt Ollongren. Maar ze gaat niet zover als haar Duitse collega, die zegt dat er niet meer in zit dan dit.

Sinds het begin van de oorlog op 24 februari steunt het kabinet de Oekraïners met wapens. Defensie stuurde onder meer pantservoertuigen, Harpoon-antischeepsraketten, kleine drones, radarapparatuur en munitie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.