Ghislaine Maxwell krijgt 20 jaar celstraf voor helpen Epstein

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Een Amerikaanse rechtbank heeft Ghislaine Maxwell dinsdag veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor haar hulp aan multimiljonair Jeffrey Epstein bij het misbruiken van meisjes en jonge vrouwen. Maxwell was zijn vertrouweling en ronselde de slachtoffers die Epstein misbruikte. De aanklagers hadden 30 tot 55 jaar geëist.

De 60-jarige Maxwell is vorig jaar door een jury schuldig bevonden. Ze werd tijdens het proces door de aanklagers omschreven als een "schokkend roofachtige" vrouw die aasde op jonge kwetsbare vrouwen voor Epstein. De schatrijke zakenman zou tientallen minderjarige meisjes hebben misbruikt. Hij pleegde in 2019 zelfmoord in de gevangenis toen hij in afwachting was van een misbruikzaak tegen hem.

Maxwell had tussen 1994 en 2004 een relatie met Epstein en wordt gezien als zijn rechterhand. Volgens de aanklagers was zij "de sleutel" in Epsteins plannen om zichzelf door meisjes te laten masseren, waarbij hij ze seksueel zou misbruiken. Meerdere vrouwen die tijdens het proces aan het woord kwamen zeiden als minderjarige het slachtoffer te zijn geweest van het duo. Volgens drie van hen heeft Maxwell meegedaan aan het misbruik.

Sluwe man

Maxwell noemde Epstein kort voordat het vonnis werd uitgesproken een "manipulatieve, sluwe en controlerende man" die iedereen in zijn omgeving voor de gek hield. Ze zei sorry voor de pijn die zijn slachtoffers hebben ervaren. Volgens rechter Alison Nathan leek Maxwell geen spijt te betuigen of verantwoordelijkheid op zich te nemen. "Maxwell heeft rechtstreeks en herhaaldelijk en in de loop van vele jaren deelgenomen aan een gruwelijk plan om minderjarige meisjes, sommigen zelfs nog maar 14 jaar oud, te verleiden, vervoeren en te verhandelen voor seksueel misbruik door en met Jeffrey Epstein", sprak Nathan.

Maxwells advocaten hadden gepleit voor maximaal vijf jaar cel. Zij hebben het idee dat zij gestraft wordt omdat Epstein zelf niet meer verantwoordelijk kan worden gehouden. Ze probeerden dit jaar nog om een nieuw proces te openen, omdat een van de juryleden had verzwegen zelf seksueel te zijn misbruikt. De rechter in New York oordeelde dat het proces van Maxwell eerlijk is verlopen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.