Rutte: gevaarlijke boerenacties zijn onacceptabel

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici zijn "onacceptabel", zegt premier Mark Rutte. Demonstreren mag, zei de premier dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van boeren die tegen het stikstofbeleid protesteren. Maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder, aldus de premier.

Hij deed samen met justitieminister Dilan Yeşilgöz een dringende oproep aan de boeren om zich bij hun protesten binnen de grenzen van de wet te houden. "Het recht om te demonstreren is een groot goed. En gewoon demonstreren is geen enkel probleem", zei Rutte, maar sommige boeren gaan met hun acties "ver over alle grenzen heen".

Yeşilgöz zei eveneens dat agressie en intimidatie niet kunnen en dat dat ze een groot respect heeft voor de burgemeesters en politie hoe zij proberen de orde te handhaven. Tegen boeren die de wet overtreden, wordt opgetreden, belooft de bewindsvrouw. Ze kunnen ook achteraf nog een boete krijgen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.