De Duitser is er weer. Maar zijn rivaal uit Kamerik ook...

Toine van Dijk won de laatste zeepkistenrace.

Toine van Dijk won de laatste zeepkistenrace.© archieffoto Ronald Goedheer

Annemiek Jansen
Wijk aan Zee

Het gonst al door het dorp. De Duitser is er weer. En als hij er is, dan wint hij de zeepkistenrace in Wijk aan Zee. Alhoewel de laatste keer verloor hij nipt....

Dat was in 2018. Het jaar daarop was Hans Georg Wiemken er niet bij. Zijn grootste rivaal Toine van Dijk uit Kamerik, gemeente Woerden, wel. Hij won toen opnieuw. En sindsdien staat de wisselbeker bij hem thuis, want door het coronavirus ging de zeepkistenrace twee jaar niet door. ,,Wat de paardenkoers is voor Beverwijk, is de zeepkistenrace voor Wijk aan Zee’’, lacht Ruud van der Klooster die betrokken is bij de organisatie. ,,Diverse kroegen zijn open, ook de cafés die normaal vrijdagavond dicht zijn.’’

Strijd

Vrijdagavond 1 juli gaan Wiemken die drie keer eerder won, en Van Dijk opnieuw de strijd met elkaar aan. En nog zo’n twintig andere deelnemers die dus niet alleen uit Wijk aan Zee maar vooral ook van heinde en ver komen.

De zeepkistenrace, ook wel Wijk aan Zeep genoemd, gaat weer als vanouds om 19 uur van start op de helling van De Zwaanstraat, naast Hotel Sonnevanck. Daar staat ook starter Michiel Jansen en bij de beruchte bocht aan het einde van het parkoers vangt Jan Aardenburg de deelnemers op.

Er zijn twee manches. En meerdere prijzen. Wie het snelst naar beneden gaat, is de winnaar. Voor hem of haar ligt er 150 euro klaar, maar ook de nummers twee, drie, de pechvogel die de finish niet haalt en degene die de mooiste zeepkist heeft, worden in het zonnetje gezet. Daarnaast wint de snelste jeugdige zeepkistracer, tot twaalf jaar, ook honderd euro.

Lees ook: Zeepkisten komen onder het stof vandaan: ’In Wijk aan Zee gaat het na twee jaar weer borrelen’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.