Hangt die rookmelder al (goed) aan het plafond?

Een installateur plaatst een rookmelder in een woning.

Een installateur plaatst een rookmelder in een woning.© foto anp

Nancy Ubert
Utrecht

Bij brand heb je in de meeste gevallen slechts drie minuten de tijd om te vluchten. Branden ontwikkelen zich sneller dan vroeger. Onder meer dankzij alle kunststofproducten die we hebben staan. Iedereen is nu verplicht een rookmelder in huis te hebben, maar niet iedereen blijkt dat apparaat goed te benutten.

Rookmelders kunnen je leven redden. Daarvan publiceerde deze krant in de loop der tijd menig voorbeeld. Zoals dat van de eigenaar van een uitgebrand chalet aan de rand van Nieuw-Loosdrecht die letterlijk zei: ,,Ik denk dat we het anders echt niet hadden kunnen navertellen.’’

Rookmelders in nieuwbouwhuizen zijn sinds 2003 verplicht. Vanaf vandaag, 1 juli, telt dit voor alle woningen. De gemeente moet daarop toezien. De kans dat er over een uurtje een controleur op de stoep staat, is klein. Vrijwel alle gemeenten geven aan dat zij niet actief gaan handhaven maar dat - als dit zo uitkomt bij een controle - er wel goed op wordt gelet.

Ondanks die kleine pakkans, kun je maar beter wel de nieuwe wet naleven. Als je slaapt, ruik je echt niet dat er iets smeult of brandt. ,,Hang die rookmelder niet op voor de burgemeester, de minister of de verzekeraar maar doe dat voor jezelf. Dat ding redt jouw leven, niet dat van de burgemeester want die heeft er zelf een thuis hangen als het goed is.’’ Woorden van Diana Bouwman, specialist (brand)veilig leven van veiligheidsregio Utrecht.

Het aantal woningbranden met fatale afloop is al een paar jaar stabiel. Jaarlijks treft dit ongeveer dertig mensen. Volgens Bouwman blijkt in de meeste gevallen dat men niet door heeft gehad dat er brand in huis woedde. ,,De verplichte rookmelder kan dat dus voorkomen. Omdat de cijfers niet afschrikken, bagatelliseren mensen het probleem. Die fatale woningbranden komen niet zo vaak voor dus de kans dat het mij overkomt is nihil, denken ze. Maar ook een kleine brand zonder dodelijke afloop kan allerlei gevolgen hebben. Binnen onze veiligheidsregio wijzen we mensen erop dat in hun wijk brand heeft gewoed. Op zo’n moment komt het gevaar wel serieus dichtbij, is onze ervaring. Dat is de menselijke natuur. Pas als een probleem zich in je achtertuin voordoet, wordt het serieus. Ondertussen houd je niet in de gaten dat dochterlief haar mobieltje op haar matras heeft liggen terwijl dat ding wordt opgeladen. Terwijl zo makkelijk brand kan ontstaan.’’

Goede plek

Heb je al een rookmelder hangen, dan is dat volgens Bouwman nog geen reden jezelf meteen op de borst te kloppen. ,,Bij slechts 35 procent van de huishoudens hangt dat ding op de goede plek. Het blijft een feit dat niet iedereen even goed omgaat met deze levensredder. Het is net als bij een magnetron of telefoon; het apparaat heeft een beperkte levensduur en je moet het netjes onderhouden. Een rookmelder moet je na tien jaar vervangen. Een rookmelder heeft sensoren. Die zijn op een gegeven moment gewoon niet meer betrouwbaar. Nog iets: niet iedereen weet hoe je de rookmelder moet onderhouden. Verdiep je daarin. Wees lief voor je rookmelder.’’

rookmelder.pdf

Tips van de expert

Op iedere verdieping moet je in de vluchtweg een rookmelder hebben hangen. Nog beter is ook alle slaapkamers en andere ruimtes te voorzien. Plaats de rookmelder niet bij een ventilator of ventilatieopening, op een tochtige plek, boven de verwarming of in de damp van een kooktoestel of vaatwasser. Voor keuken en badkamer zijn speciale (thermische) rookmelders verkrijgbaar.

Kies altijd voor een goedgekeurde rookmelder. Het Europese keurmerk EN 14604 houdt in dat aan de noodzakelijke kwaliteitseisen wordt voldaan. Niet elk apparaat is hetzelfde. Lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing voordat je gaat klussen.

De rookmelder moet aan het plafond hangen. Vanaf die plek detecteert het apparaat rook het snelst en best. Rook stijgt immers op. Hang de melder in het midden van het plafond, op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek en zeker 30 centimeter van een lamp vandaan.

Controleer de rookmelders elke maand en haal dan meteen de stofzuiger er even langs. Heb je een rookmelder met een batterij die een jaar meegaat, leer jezelf aan die batterij op een speciale dag in het jaar te verwisselen. De dag voor je verjaardag bijvoorbeeld.

Wees niet te zuinig. Na tien jaar is het absoluut noodzakelijk om de complete rookmelder te vervangen. De detectiecellen degenereren na verloop van tijd.

Meer tips en een test die je leert hoeveel rookmelders jij nodig hebt vind je op de officiële website die op initiatief van de nationale brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting is gemaakt:

www.rookmelders.nl

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.