Doden en gewonden bij raketinslag in flatgebouw Odessa

ANP Producties | Bron: ANP
Odessa

Bij een raketinslag in een flatgebouw in de Oekraïense havenstad Odessa zijn zeker zeventien doden en dertig gewonden gevallen. Het Oekraïense leger stelt dat de raket werd afgevuurd door een Russisch gevechtsvliegtuig dat boven de Zwarte Zee vloog. Volgens de Russische president Vladimir Poetin zijn de Russische strijdkrachten niet verantwoordelijk voor de inslag.

Van het negen verdiepingen tellende flatgebouw is een deel volledig verwoest, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten in Odessa. Eerder op donderdag verlieten Russische troepen Slangeneiland, voor de kust van Odessa, dat in de eerste dagen van de oorlog een symbool was geworden van het Oekraïense verzet. Slangeneiland, 140 kilometer ten zuiden van Odessa, heeft een strategische ligging. Het ligt in de Zwarte Zee op zeeroutes van Odessa naar Varna en Istanbul.

Het Kremlin liet donderdag weten dat de terugtrekking van troepen een gebaar van goede wil was om te komen tot een internationale overeenkomst voor de uitvoer van Oekraïens graan. Veel Oekraïens graan zou dan van Odessa naar Istanbul kunnen varen. Oekraïne claimt het Slangeneiland heroverd te hebben. Maar volgens een Russische parlementariër blijven het luchtruim en de wateren van de Zwarte Zee volledig onder Russische controle en is er van herovering geen sprake.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.