Door Vera Pauw van verkrachting beschuldigde voetbaltrainer Piet Buter ziet af van juridische stappen: ’Ik wil niet drie jaar van de tijd die ik nog heb doorbrengen in de rechtszaal’

Milo Lambers
Haarlem

De Haarlemse voetbaltrainer en scout Piet Buter ontkent de beschuldigingen van verkrachting van voormalig bondscoach Vera Pauw in de jaren tachtig, maar zal geen aangifte doen wegens smaad.

,,Nee, ik ga dit niet aanvechten”, zegt de Haarlemmer. ,,Diverse advocaten hebben aangegeven dat ik zo’n zaak waarschijnlijk zal winnen. Maar ik ben 73 jaar oud. In het gunstigste geval leef ik nog tien jaar. Ik wil niet drie jaar van de tijd die ik nog heb in de rechtszaal doorbrengen om mijn gelijk te halen. Het doet veel pijn, ook voor mijn gezin, maar uiteindelijk moeten we verder met ons leven.”

De voormalige technisch directeur van Telstar en FC Utrecht, voorheen zaakwaarnemer en tegenwoordig actief als scout voor het Engelse Southampton, geeft toe dat hij een affaire heeft gehad met de voetbaltrainster die veertien jaar jonger is. De twee leerden elkaar in 1985 kennen tijdens een voetbalkamp van de KNVB waar Buter jonge trainers waaronder Pauw begeleidde. „In mijn herinnering heeft het tien dagen geduurd en hebben we een keer het bed gedeeld. Ik lees nu dat het twee keer zou zijn geweest. Het is wel 35 jaar geleden, ik weet het niet precies meer. Als ik iemand pijn heb gedaan, dan spijt mij dat enorm. Er is absoluut geen sprake geweest van verkrachting.”

De 59-jarige Pauw zei zaterdag tegen de NRC dat ze op jonge leeftijd is verkracht door een functionaris van de KNVB. Ook beschuldigde ze de voetbalbond ervan dat die in het verleden onvoldoende heeft gehandeld op meldingen van haar over seksueel misbruik door de jaren heen. Buter: ,,Zij heeft een vete met de KNVB en voelt zich tekort gedaan. Dat vind ik heel erg triest, ook voor haar. Pauw heeft heel veel betekend voor het Nederlandse vrouwenvoetbal. Ik krijgt het gevoel dat ze mij en twee andere mannen die in het verhaal worden genoemd, gebruikt als stok om mee te slaan. Ik weet dat veel mensen zullen denken: waar rook is, is vuur. Dat heb ik ook altijd gedacht, tot je zelf zoiets meemaakt.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen