Achter de schermen vindt Forum voor Democratie het ’kutboeren’ maar in het openbaar steunt de partij hen | commentaar

„Wat moet ik godsnaam zeggen over die kutboeren’’, aldus Thierry Baudet.

„Wat moet ik godsnaam zeggen over die kutboeren’’, aldus Thierry Baudet.© Foto ANP

Roy Hazenoot

Maandag is het geen Independence Day of D-day, maar B-day. De boerenprotestdag moet de grootste van zijn soort worden. Nederland is inmiddels wel wat gewend door het blokkeren van snelwegen en bedreigen van politici, maar het is de bedoeling dat maandag met het lamleggen van onder meer luchthavens en zeehavens het hele land plat gaat.

De reden is bekend: stikstofneerslag, voor een groot deel veroorzaakt door veeteelt, moet van ’Den Haag’ worden verminderd en dat wordt door boeren uit de ’provincie’ niet op prijs gesteld. Een clash tussen die twee werelden kon niet uitblijven.

Het leger

Meer en minder radicale elementen in de boerenbeweging kondigen heftige acties aan en Kasja Ollongren, minister van Defensie, voelt zich hierdoor genoodzaakt aan te geven dat het leger klaar staat om te helpen. Hoe uniek dat is? De ’laatste optie’, zoals het genoemd wordt, werd tijdens de avondklokrellen vorig jaar bewust niet ingezet.

Ondertussen worden boerenacties gekaapt door allerlei groeperingen zoals Nederland in Verzet (bekend van coronaprotesten) en niet in de laatste plaats door politieke partijen. De BoerBurgerBeweging is het bekendste voorbeeld. Niet alleen de naam, maar ook haar bestaansrecht wordt ontleend aan de agrarische zorgen. Dus er valt wel iets voor te zeggen dat voorvrouw Caroline van der Plas zich betrokken voelt.

Thierry Baudet

Dat geldt niet voor Forum voor Democratie. De voorman van die partij, Thierry Baudet, liet zich in een gelekt audiobericht ontvallen: „Wat moet ik godsnaam zeggen over die kutboeren.” Met dat soort vrienden heb je geen vijanden nodig.

Misschien daarom probeert Baudets collega, FvD-Kamerlid Gideon van Meijeren, met stoere praat te overcompenseren. Hij zegt de boerenacties van maandag te steunen. Gelukkig met de toevoeging dat het geweldloze protestacties moeten zijn. „Maar ook geweldloos verzet kan keihard en militant zijn.”

Pantservoertuigen

De partij die achter de schermen dus geen moer geeft om het lot van agrariërs en alleen uit eigen electorale overwegingen het lamleggen van Nederland ondersteunt, heeft maandag mogelijk een unicum te pakken: ze vindt het leger tegenover zich. De militaire politie heeft al pantservoertuigen naar Schiphol overgebracht en ook andere legereenheden staan klaar de luchthaven te ontzetten, als boeren besluiten de nationale trots te omsingelen.

Forum kent al veel antidemocratische dieptepunten in haar korte geschiedenis (antisemitisme, verspreiden van complottheorieën, dat soort werk), maar dat de politieke partij illegale acties ondersteunt waarvoor zelfs het leger in paraatheid moet worden gebracht is een nieuw staatsrechtelijk laagterecord.

Reageren? r.hazenoot@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.