Distributiecentra overal geblokkeerd, Dekamarkt en Dirk blijven gespaard

„De boeren hebben hier niet voor overlast gezorgd”, aldus Dekamarkt.© Archieffoto Jan Jong

Senna Brammer
Velsen-Noord

Protesterende boeren blokkeren distributiecentra door heel het land. Bij de Albert Heijn in Zaanstad geven ze alleen lege vrachtwagens de ruimte om te vertrekken en in Alkmaar zijn de boeren bij de Vomar nog niet van plan om weg te gaan. Dekamarkt en Dirk in Velsen-Noord blijven vooralsnog gespaard.

„Ze hebben hier wel even gestaan”, zegt Fiona Wijnbergen, persvoorlichter van supermarktketens Dekamarkt en Dirk. „Om half zeven stond hier een groep boeren met trekkers. We hebben ze niet weggestuurd, ze zijn zelf na drie kwartier vertrokken.”

Rond half acht is de rust wedergekeerd op het bedrijventerrein in Velsen-Noord. „Waarschijnlijk zijn ze toen naar de volgende locatie gegaan. Naar de Albert Heijn in Zaanstad of Tata Steel in IJmuiden. De boeren hebben hier niet voor overlast gezorgd.”

Stikstofbeleid

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. Door de blokkades kunnen mensen mogelijk hun dagelijkse boodschappen niet doen. Daarnaast bestaat er een kans dat ziekenhuizen en zorgcentra niet beleverd worden en dagverse producten vernietigd worden, wat onnodige voedselverspilling oplevert.

De boeren protesteren tegen de plannen rond het stikstofbeleid van de regering. In 2030 moet de stikstofuitstoot met 50 procent omlaag. Dit treft vooral landbouwbedrijven, want zij zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot. Als de plannen doorgaan, zullen veel boeren hun bedrijf moeten sluiten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.