Vissers hinderen scheepvaartverkeer rond sluizencomplex IJmuiden

© ANP/Ramon van Flymen

ANP
IJMUIDEN

Vissers hebben maandagochtend het scheepvaartverkeer rond het sluizencomplex van IJmuiden gehinderd. Met de „langzaamaan-actie”, zoals de boeren het noemen, wilden de vissers aandacht vragen voor een reeks problemen waar ze mee te maken hebben, waaronder het stikstofbeleid.

Lees ook: Boeren en vissers slaan handen ineen. Grootste sluis ter wereld ligt stil: ’Na de boeren zijn de vissers aan de beurt. Let maar op’

De sluizen bij IJmuiden werden niet volledig geblokkeerd, maar de vissers wilden de boel „een beetje traineren”, aldus woordvoerder Job Schot van actiegroep van kottervissers Eendracht Maakt Kracht (EMK). De vissers waren van plan enkele uren bij de sluizen rond te gaan varen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Vissers hinderen het scheepvaartverkeer rond het sluizencomplex van IJmuiden.© Susanne Moerkerk / Mediahuis

Niet alleen het stikstofbeleid zit de vissers dwars, maar ook de hoge brandstofprijzen en het verdwijnen van visgronden door de aanleg van windmolenparken en door de brexit. „Er liggen meer dan vijftig Nederlandse vissersboten aan de kade omdat ze niet meer rondkomen. Het water staat ons aan de lippen.”

Volgens Schot wordt ook bij Den Helder een langzaamaanactie gevoerd en wordt de haven van Lauwersoog helemaal geblokkeerd. „Dat geeft wel aan dat het ons hoog zit. We willen gewoon vissen en dat onze kinderen dat ook nog kunnen. De overheid moet met een toekomstvisie komen voor de visserij.”

Lees ook: Vandaag gaat Nederland plat. Mogelijk wordt de noodtoestand van kracht

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.