Doden bij schietpartij 4 juliparade in voorstad Chicago

ANP Producties | Bron: ANP
Chicago

Bij een schietpartij tijdens een optocht in een voorstad van Chicago zijn zeker zes doden gevallen. De parade in Highland Park was op de Amerikaanse nationale feestdag 4 juli, waarop de onafhankelijkheid wordt gevierd.

De politie zocht uren na het bloedbad nog met man en macht naar de schutter, die een jonge blanke man zou zijn. Bij de klopjacht is ook de landelijke politie ingeschakeld.

De man schoot vanaf een dak. Agenten troffen inmiddels het zware geweer aan waarmee hij toesloeg.

Volgens autoriteiten zijn er zeker 24 zwaargewonden. De parade werd meteen beëindigd. Ook festiviteiten in de omgeving zijn afgeblazen.

Blinde paniek

Toen de eerste schoten vielen, stoven paradedeelnemers en toeschouwers in blinde paniek uiteen, is op videobeelden te zien. Over de achtergrond van het incident is nog niets bekend. De gouverneur van Illinois, de staat waarin High Park ligt, noemde de dader een monster "dat op de loer ligt en vuurt op een menigte gezinnen met kinderen" die samen feestvieren.

De schietpartij op Onafhankelijkheidsdag komt op het moment dat veel Amerikanen andere recente bloedbaden in de Verenigde Staten nog vers in het geheugen hebben, zoals de massamoord in mei waarbij negentien schoolkinderen en twee leraren omkwamen op een basisschool in Uvalde, Texas, en de aanval kort daarvoor waarbij tien mensen stierven in een supermarkt in Buffalo, New York.

Wapengeweld

Door de gebeurtenissen laaide de discussie over het wapenbezit in de VS weer op. Het verdeelde parlement kon zich vinden in een kleine stap om bepaalde regels te veranderen.

President Joe Biden liet weten geschokt te zijn "door het zinloze wapengeweld dat op deze Onafhankelijkheidsdag opnieuw verdriet heeft gebracht in een Amerikaanse gemeenschap." Hij wees in een verklaring op "de eerste grote wapenhervormingswet in bijna dertig jaar" die onlangs werd aangenomen. Hij beloofde verder te strijden tegen de "epidemie van wapengeweld."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.