Van seksueel misbruik beschuldigde dansleraar aangehouden en verhoord

© Illustratie Mediahuis/Joris de Haan

Marco Knippen
Breda

De dansleraar uit Noord-Brabant tegen wie recent twee aangiftes en twee meldingen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn gedaan, is maandag aangehouden en verhoord. Het Openbaar Ministerie zal nu gaan bepalen of tot strafvervolging wordt overgegaan.

Kim Koumans, de klokkenluider in ’dossier dansmisbruik’, is een van de vrouwen die tegen hem aangifte van aanranding deed. De twee meldingen, waarbij in één geval sprake is van verjaring, betreffen respectievelijk ontucht en aanranding.

De andere aangifte was van een vrouw met wie hij langdurig seksueel contact zou hebben gehad. Het seksuele misbruik vanuit een machtspositie speelde zich eind jaren negentig tot kort na de eeuwwisseling af, en besloeg een periode van zo’n drie jaar. Het meisje was net 15 jaar toen de dansleraar zich voor de eerste keer aan haar vergreep.

Een aantal jaar geleden zocht de vrouw al contact met de politie, maar destijds bleef het bij een melding. Vanwege het doorbroken taboe op seksueel misbruik in de danswereld besloot zij alsnog aangifte te doen. Omdat zij zich eerder bij de politie meldde, is er in haar geval geen sprake van verjaring.

Eerdere veroordeling

De betreffende dansleraar werd in 2004 reeds veroordeeld voor ontuchtige handelingen met een minderjarige danseres. Hij kreeg daarvoor een half jaar voorwaardelijke cel en een taakstraf van 240 uur opgelegd. In 2005 bleef die straf in hoger beroep gehandhaafd. Net als rond de nieuwe aangiftes en meldingen hadden die misdragingen in een dansschool in Rijen plaats. Na het uitzitten van de straf ging hij weer lesgeven, zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd.

Lees: Ontuchtplegers in de sportwereld hebben nog steeds vrij spel: veroordeelde dansdocent hervat beroep zonder probleem op andere locatie

Koumans zegt ’kennis te hebben genomen van de aanhouding’. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat er gedegen onderzoek zal worden gedaan en wacht verdere ontwikkelingen af.’’

Meer nieuws uit Sport