Wegens succes geprolongeerd: Velsense Zomerpret

Lasergamen in Velserbeek, vorig jaar zomer.

Lasergamen in Velserbeek, vorig jaar zomer.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Robbert Minkhorst
Velsen

Opnieuw kunnen Velsense kinderen zich deze zomer opgeven voor tal van speelse, culturele, sportieve en educatieve activiteiten. Zomerpret krijgt een vervolg.

Het idee om een zomer lang allerlei leuks te organiseren, volgde uit de coronacrisis. Zomerpret kreeg in 2021 zijn eerste editie. Zo’n 1800 kinderen deden mee. Voor het Velsense gemeentebestuur werd het programma een succes. Mede daarom was besloten om Zomerpret op te nemen in het Nationaal Programma Onderwijs, waardoor er (nu ook) budget van het Rijk voor is. Zo is alvast 35.000 euro gereserveerd voor de tweede editie van Zomerpret.

Velsen belooft dat er elke dag wat te doen is in de gemeente. Op een aantal dagen zijn er zelfs drie of vier activiteiten. Zaterdag 16 juli is de officiële kick-off op het rugbyterrein van The Smugglers in Velserbroek. Daar is wethouder Bram Diepstraten van sportzaken bij. Vanaf die dag is het zes weken lang Zomerpret.

Ontwikkeling

Vrijwel de meeste activiteiten zijn gratis. Vooraf opgeven is wel nodig. Bij een aantal evenementen adviseert de gemeente ’om er snel bij te zijn’. ,,Want vol is vol.’’

Vorig jaar konden kinderen onder meer naar een les over roofvogels bij de ruïne van Brederode en lasergamen in Velserbeek. Ook waren er theateractiviteiten en was er aandacht voor muziek. Het programma ’bevorderde de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen’, stelden burgemeester en wethouders na een evaluatie. ,,Tijdens de coronacrisis liepen kinderen namelijk onder andere op dit vlak een achterstand op.”

Lasergamen

Dit jaar kunnen kinderen boogschieten, suppen, rappen, een theaterworkshop volgen, lasergamen en stuntsteppen - om even wat te noemen. Stichting De Baan houdt op 17 augustus in het Telstar-stadion een ’sport- en cultuurfestijn’, speciaal voor kinderen met een verstandelijke of fysieke beperking.

Op 18 juli is er ’Welcome to the Jungle’ van de Stichting Welzijn Velsen. ,,We maken er een grote jungle van met een stormbaan, bananen vangen, springkussen, knutselen, spelletjes en nog veel meer’’, belooft de organisator.

Behalve met bovengenoemde stichtingen werkt de gemeente voor Zomerpret ook samen met de Stadsschouwburg Velsen, de Harddraverij Santpoort en de Ruïne van Brederode. Verder met Muziek en Meer in de IJmond, Alphenaar muziekles, Stichting Zee- en Havenmuseum, Theaterschool Wat een drama, Calmkidsclub, Amuze zangcoaching en met Schaatslab Santpoort. Daarnaast ook met Kuijpers Sports, Sportloket Velsen, Koel, Hart voor Velserbroek en met SportSupport.

Meer info: velsen.nl/zomerpret-2022.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.