NVM: iets meer ruimte op woningmarkt, meer woningaanbod en prijzen die iets minder hard stijgen

© Archieffoto ANP

Merlin Mulder
Amsterdam

De huizenmarkt lijkt weer een klein beetje af te koelen, al is er nog steeds sprake van flinke prijsstijgingen. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM, over het tweede kwartaal van dit jaar.

Huizenzoekers hadden afgelopen tijd te maken met flinke krapte, maar dit verandert. Het woningaanbod nam afgelopen kwartaal toe met een plus van 54 procent. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er 25.300 woningen te koop bij NVM-makelaars, dat zijn er ruim veertig procent meer dan een jaar eerder dezelfde periode.

’Het flink toegenomen aanbod en de minder hard stijgende verkoopprijs zorgen voor wat meer ruimte op de markt’, aldus de NVM.

Stijgen gaat door

Wel blijven de huizenprijzen stijgen, maar iets minder hard dan afgelopen maanden. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning kost nu gemiddeld 448.000 euro. Dit is een stijging van 3,5 procent vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. Op jaarbasis stijgen de prijzen nog steeds flink: met ruim tien procent, maar duidelijk minder hard dan de maanden ervoor. Toen waren stijgingen van ruim 20 procent geen uitzondering.

Een nieuwbouwhuis kost nu gemiddeld 483.000 euro, dat is een stijging van ruim 12 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Afgelopen kwartaal verkochten NVM-makelaars bijna 36.000 woningen, dat is 24 procent meer dan het eerste kwartaal. Maar nog steeds een procent minder dan een jaar eerder.

Het overbieden lijkt ook iets minder extreem te worden. Het gemiddelde verschil tussen de vraag- en de verkoopprijs is afgenomen van 7,7 procent naar 7,5 procent.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.