OM eist in hoger beroep 75 maanden cel tegen Beverwijker die betrokken zou zijn geweest bij aanslag gebouw Panorama

ANP
AMSTERDAM

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep celstraffen van 75 maanden geëist tegen drie mannen die ruim vier jaar geleden betrokken zouden geweest bij de beschieting van het gebouw waarin weekblad Panorama is gevestigd. Voor het gerechtshof in Amsterdam noemde de aanklager de aanslag opnieuw een gerichte aanval op de vrije pers en „ondermijnend aan de democratische samenleving.”

Bij de rechtbank eiste de officier van justitie in 2019 om diezelfde reden zeven jaar cel tegen vermeend organisator Richard Z. (45) uit Woerden en zes jaar gevangenisstraf tegen de in Beverwijk woonachtige vermoedelijke schutter John P. (49) en chauffeur Mike van den B. (29) uit Zwijndrecht. De rechtbank strafte lager omdat niet vaststond dat de aanslag daadwerkelijk op Panorama was gericht. Z. kreeg vier jaar cel, de beide anderen drie jaar.

Het OM vindt die straffen te laag, aldus de aanklager in hoger beroep. Hij legde een rechtstreekse link met een publicatie van Panorama over de georganiseerde criminaliteit in de week van de aanslag en vond dat alle drie de verdachten evenveel straf verdienen. Hij kwam uit op zeven jaar cel en trok daar een periode van af omdat de beroepszaak veel tijd in beslag heeft genomen. Alle verdachten hebben hun eerder opgelegde straf inmiddels uitgezeten.

Het kantoorpand aan de Teleportboulevard in Amsterdam-Sloterdijk waarin ook Panorama is gevestigd, werd de avond van 21 juni 2018 onder vuur genomen met een raketwerper. Bij de inslag raakte niemand gewond. Wel liep het gebouw forse schade op.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.