Noodverordening tegen boerenacties in Geldermalsen

ANP Producties | Bron: ANP
West Betuwe

Burgemeester Servaas Stoop van West Betuwe heeft een noodverordening afgekondigd voor de plaatsen Geldermalsen en Meteren in zijn gemeente. De burgemeester wil geen blokkades, betogingen of demonstraties van boerenactievoerders meer rond het distributiecentrum van Albert Heijn in Geldermalsen. De noodverordening geldt voor een week en geeft de politie meer armslag om op te treden.

In de afgelopen week was het distributiecentrum in Geldermalsen telkens doelwit van blokkades en protesten. Maandag was het distributiecentrum tot ver in de middag geblokkeerd. Dinsdagavond gebeurde hetzelfde. Eerder stonden er ook al boeren met tractoren voor de hekken van het bevoorradingscentrum van AH.

"De boeren blijven hun weg vinden naar het distributiecentrum. Afgelopen week is het op meerdere plaatsen in het land flink geëscaleerd door vernielingen en geweld tegen de politie en andere hulpdiensten. Hierdoor is sprake van onrust in de omgeving van Geldermalsen", aldus Stoop. Hij verbiedt in de noodverordening onder meer het vervoeren van strobalen, betonblokken en vuurwerk. Ook vermommingen als bivakmutsen en mondkapjes zijn verboden, net als het meenemen of gebruiken van alcohol.

Meteren ligt tegen het bedrijventerrein van Geldermalsen aan. Demonstranten rijden erdoorheen onderweg naar het actiedoel. Daarom is Meteren ook in de noodverordening betrokken.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.