Queen Elizabeth maakt zich op voor nieuw record: meeste premiers

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Koningin Elizabeth II maakt zich op voor een nieuw record. Als Boris Johnson aftreedt en er dient zich een nieuwe premier aan, dan zal de 96-jarige Elizabeth de Britse vorst zijn die de meeste premiers onder zich had dienen.

Tot nu toe waren er veertien premiers in haar tijd als koningin. Dit is een record dat zij deelt met koning George III, die van 1760 tot 1820 op de troon zat. Ook hij telde veertien premiers. De opvolger van Johnson zal voor Elizabeth dus nummer vijftien zijn.

De Britse premier Boris Johnson stapt volgens Britse media donderdag op. Zijn vermoedelijke vertrek volgt op een nieuw schandaal dat heeft geleid tot het opstappen van tientallen bewindslieden.

Favoriete premier

Het zou nog een record zijn voor Elizabeth, die inmiddels zeventig jaar haar functie bekleedt. Zij is op de Franse koning Lodewijk XIV na de langstzittende monarch in de geschiedenis. Lodewijk XIV behield zijn troon ruim 72 jaar. Als Elizabeth nog twee jaar niet aftreedt of overlijdt, wordt zij de recordhouder. Zij is op dit moment wel al de langstzittende nog levende monarch.

De eerste premier waar Elizabeth mee samenwerkte, was Winston Churchill. Uit de wandelgangen is bekend dat hij ook haar favoriet is gebleven. Toen Churchill in 1955 aftrad, schreef de koningin hem een brief waarin zij zei dat geen enkele opvolger zijn plek zou kunnen innemen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.