Jagers en dierenbeschermers trekken samen op voor de wolf. Laat deze bijzondere combinatie een voorbeeld zijn | commentaar

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma.

Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma.© Archieffoto ANP / Otto Jelsma

Annelies Karman

De wolf is terug in Nederland. Niet één of twee exemplaren, maar ongeveer twintig. Het begon met een mannetje en een vrouwtje op de Veluwe in 2018 en inmiddels kunnen we wel stellen dat de wolf niet meer weggaat. Het dier is een aanwinst voor de biodiversiteit.

Dit familielid van de hond bevindt zich aan de top van de voedselketen. Hij staat met stip op één als het grootste roofdier van Nederland. Roedels jagen gezamenlijk op grote prooien, maar ook een enkele jonge wolf kan heel wat schade aanrichten. Schapen, kippen en konijnen moeten het ontgelden.

Leuk voor de biodiversiteit, zo’n wolf, maar geen feest voor een kleine jongen die ’s ochtends alleen wat flarden van zijn Flappie terugvindt. Of voor de schapenhouder wiens dieren zijn gedood. Dat gebeurt in Nederland regelmatig. Het overgrote deel van de prooien zijn wilde dieren, maar een dood schaap is geen uitzondering.

Lees ook: Feestje of nachtmerrie? De in het Gooi opgedoken wolf houdt de gemoederen bezig. ’Het is een vluchtdier’

De komst van dit roofdier heeft grote gevolgen voor Nederland. Het is immers 150 jaar geleden dat we onze kuddes, huisdieren en pluimvee voor het laatst moesten beschermen tegen de wolf. De populatie groeit hard: op het hele continent met ongeveer dertig procent per jaar. Het beschermen van potentiële prooidieren wordt belangrijk, en snel ook. Een goede compensatieregeling is ook geen overbodige luxe. Maar het beste is als de wolf überhaupt niet bij dieren kan, door bijvoorbeeld rasters en stroomdraad.

Het is een goede zaak dat dierenwelzijnsorganisatie IFAW en de Jagersvereniging samen optrekken om een breed gedragen plan voor de wolven in Nederland op te stellen. Deze twee ogenschijnlijk verschillende clubs vroegen aan dertig organisaties naar de standpunten over het roofdier. Uit het onderzoek dat gisteren werd gepresenteerd, blijkt: ze zijn het allemaal in grote lijnen best met elkaar eens. Niemand wil de wolf volledig vrij spel geven. Ook is er geen enkele organisatie die vindt dat alle wolven moeten worden afgeschoten.

In dit land waar polarisatie terrein wint en standpunten soms onwrikbaar lijken, zwemmen het IFAW en de Jagersvereniging tegen de stroom in. Samen willen ze nu al nadenken over wat we moeten doen als er meer wolven zijn. Ze pleiten ook voor meer nuance in het debat over dit dier. Zelf zijn ze het levende voorbeeld dat het kan.

Lees ook: Conflict over de wolf dreigt, met felle voor- en tegenstanders. ’Ga met elkaar in gesprek, voor het uit de hand loopt’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.