Oppositieleider Starmer wil geen nieuwe Conservatieve premier

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De leider van de Britse oppositiepartij Labour Keir Starmer wil niet dat er een nieuwe Conservatieve premier komt die Boris Johnson opvolgt. "Er moet een nieuwe regering komen." Hij wil dat er nieuwe verkiezingen komen en zeker niet dat Johnson nog een aantal maanden als waarnemend premier aanblijft.

Johnson wil volgens Britse media premier van het land blijven totdat zijn Conservatieve Partij een nieuwe partijleider heeft gekozen, die dan automatisch premier wordt. Starmer zegt dat zijn partij met een motie van wantrouwen in het parlement komt als Johnson niet meteen vertrekt. "Zijn eigen partij heeft niet eens vertrouwen in hem. Dan kun je hem niet opdringen aan de rest van het land."

"De Conservatieve Partij is nu twaalf jaar aan de macht. Die partij heeft ons land in chaos gestort. De kosten voor levensonderhoud zijn in die jaren enorm gestegen. De partij kan nu niet doen alsof het de oplossing voor die problemen heeft. Genoeg is genoeg."

Integriteitsschandaal

De verwachting is dat Johnson donderdag opstapt na een nieuw integriteitsschandaal. De premier had een partijgenoot een functie in het parlement gegeven, hoewel hij wist dat diegene van seksueel wangedrag was beschuldigd.

Starmer noemt het goed nieuws dat Johnson opstapt, "maar dit had veel eerder moeten gebeuren". "Hij is altijd ongeschikt geweest om dit land te leiden." De oppositieleider zegt dat Johnson een gewoonte maakte van leugen en bedrog en dat alle betrokkenen zich moeten schamen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.