Nooit eerder was Merida zo snel en zo diep door iemand geraakt | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer zoekt

verhalen over liefde, want alle liefdes vertellen een verhaal. Merida had haar hart kunnen volgen, maar ze deed het niet.

In een oude nederzetting in Denemarken ontmoette Merida een prachtige man. Mogelijk de perfecte man. Toch besloot ze het bij die ene ontmoeting te laten. „Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan hem denk, maar ik behoed mezelf voor een hele hoop verdriet.

Afgelopen voorjaar was ik samen met mijn hondjes in Denemarken. Eerst een week in Kopenhagen, daarna een week ergens aan zee in the middle of nowhere. Ik had een stapel boeken mee en zou mijn tijd doorbrengen in een hangmat. Tussen mijn check-out in Kopenhagen en mijn check-in in het volgende huisje, had ik wat tijd te doden. Onderweg stopte ik daarom bij een oude Vikingnederzetting. Terwijl ik daar rondliep met de honden, werd mijn aandacht getrokken door iets van timmergeluiden. Het kwam van een man die messen stond te maken. Messen zoals de Vikingen die vroeger ook maakten.

Alv was zijn naam. Het betekent elfje. Geweldig vond ik dat. Het was een beer van een vent. Kaal, met een baard. En hij stond daar noeste arbeid te verrichten. Zijn familie had altijd in die streek gewoond en hij was ontzettend trots op het erfgoed. Hij wilde het levend houden. Alv vertelde me over Vikingen en wat ze allemaal hadden voortgebracht, behalve de verkrachtingen en plunderingen waarmee ze vooral worden geassocieerd. Een eigen schrift en de scheepsbouw, bijvoorbeeld. Alles in het Engels met het mooiste Deense accent. Deze man was zo trots en zo gepassioneerd over zijn afkomst.

We hebben een uur gepraat. Ondertussen legde hij een worstje op het vuur voor mijn hondjes. God, wat was hij lief voor ze. Ik besloot uiteindelijk een mes van hem te kopen. Niet omdat ik het nodig had, maar omdat ik zo tof vond hoe hij zijn geschiedenis eerde. Bij het afscheid drukte hij een briefje in mijn hand met zijn telefoonnummer. ’In case you have any questions about the knife’, zei hij. Hij kreeg een blos en ik spontaan ook. En pas toen realiseerde ik me dat hij me raakte. Ik was bij hem zo op mijn gemak en de chemie was ineens zo duidelijk.

Ken je van die filmpjes, waarin jongens bijvoorbeeld een bal hoog houden, terwijl achter ze een gorilla in een tutu voorbij fietst? Die gorilla zie je niet, omdat je focus helemaal op die jongens ligt. Pas als je erop gewezen bent, kun je er niet meer omheen. Zoiets was het. Ik luisterde naar zijn bijzondere verhaal en pas daarna werd ik geramd door het besef dat er een enorme connectie was.

In de week die volgde had ik alle tijd om na te denken. Ik heb hem zo vaak bijna gebeld. ’Questions about the knife...’ Wat kun je vragen? Waar de Wi-Fi zit? Maar vooral: wat zou er gebeuren als wij elkaar weer zouden zien? We hadden de rest van de week samen kunnen doorbrengen, maar hij was veel te leuk om een vakantiescharrel te kunnen zijn. Ik zou vrijwel zeker verliefd op hem zijn geworden. Nooit eerder was ik zo snel en zo diep door iemand geraakt.

Uiteindelijk heb ik hem niet gebeld. En om te voorkomen dat ik dat op een moment van zwakte of dronkenschap alsnog zou doen, heb ik zijn nummer in Denemarken achtergelaten. Ik heb daarom gehuild. Het was moeilijk, maar het zou nooit zoveel pijn doen als mezelf toestaan verliefd op hem te worden. Want wat als het andersom ook zo was? Ik zie mezelf niet in een klein Deens dorpje wonen. En andersom gaat deze man zijn leven, met alles waar het voor staat - zijn geschiedenis, zijn erfgoed - nooit inruilen voor een leven in de Hollandse polder.

Je kunt niet altijd je hart volgen. Als je altijd achter je hart aanloopt, eindig je met schulden en drie Soa’s in de goot. Soms moet je alleen maar verstandig zijn. Ik hoop dat hij niet denkt dat ik hem niet leuk vond. Dat hij een poging waagde en verloren heeft. Het absolute tegenovergestelde is waar. Hij heeft zo erg gewonnen dat ik er redelijkerwijs geen vervolg aan kon geven. Ik heb de goede beslissing genomen en ik ben dankbaar voor de ervaring. Blijkbaar zijn er mensen op de wereld waarmee je zomaar in één uur tijd een diepe band kunt voelen.”

Wil jij ook (anoniem) geïnterviewd

worden Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.