269 sociale huurwoningen rond Planetenweg staat metamorfose te wachten. De appartementen worden beter geïsoleerd, en de bewoners kunnen elektrisch koken

Een impressie van hoe de woningen eruit gaan zien.© beeld woningbedrijf Velsen

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Portiekwoningen in de Planetenbuurt krijgen een ander jasje. Volgend voorjaar start de verbouwing van 269 appartementen van Woningbedrijf Velsen.

Zowel van binnen als van buiten worden de sociale huurwoningen opgeknapt en verduurzaamd. Zo worden de zolders, gevels en begane grond van de complexen geïsoleerd. Het gaat om woningen aan de Planetenweg en omliggende straten.

Minder gas

De buitenkant van de portiekflats wordt niet alleen geïsoleerd, ook de kozijnen in de gevels worden vernieuwd. In woningen waar niet recent de badkamer, keuken of het toilet is verbouwd, worden deze ruimtes ook aangepakt. In de keukens wordt dan een aansluiting gemaakt om elektrisch te kunnen koken.

„Na de uitvoering van de werkzaamheden zijn de woningen veilig, goed geïsoleerd en tochtvrij. De woningen gaan van energielabel F/G naar gemiddeld A/B”, laat Woningbedrijf Velsen weten. Dat niet alleen, de verwachting is dat de bewoners na de verbouwing flink minder gas hoeven te verstoken.

Aannemer Heembouw gaat de klus klaren en legt de plannen voor aan de bewonerscommissie om zo draagvlak bij de huurders te vinden. Heembouw heeft de renovatie ’gewonnen’ nadat meerdere aannemers een plan hebben gepresenteerd. De aannemer zet ook een energiecoach in om bewoners advies te geven over energiebesparing en om bewustwording te vergroten.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.