Oranje is de kleur van de schaamte bij de Formule 1 | commentaar

Max Verstappen-fans in Oostenrijk. Foto ANP/Sem van der Wal

GerBen van ’t Hek

De Nederlandse sportfan wentelt zich graag in de illusie dat ’ons’ Oranjelegioen uniek en geliefd is. Want ’we’ zijn zo lekker gek met onze wortelpruiken, opblaasborsten en kaasmeisjesjurken. Alleen is oranje te vaak een kleur van schaamte.

Het was een mooi gezicht zaterdag in het Engelse Sheffield: de oranjemars op weg naar de eerste poulewedstrijd van het Nederlands elftal op het EK. Duizenden uitgedoste fans in een lopende optocht naar het stadion, een oranje onderstreping dat het Nederlandse vrouwenelftal terecht een topsportstatus bezit.

Goed, de weinig fijnbesnaarde uitdossingen waar de Hup-Holland-Hup-fans om bekend staan waren ook in Engeland volop aanwezig, maar het was een optocht zonder wanklank en wangedrag. Reclame voor Nederland roepen de fans dan zelf om het hardst.

De rimpelloze supporterspolonaise valt niet los te zien van de vele vrouwelijke aanhangers en kinderen die meeliepen in de optocht naar stadion Brammal Lane. Als het testosterongehalte van het legioen daalt, dan neemt het fatsoen omgekeerd evenredig toe.

Het tegengestelde kan - moet, helaas - worden gezegd van de ’Max Army’ die met 50.000 man bezit nam van de tribunes rond het circuit in het Oostenrijkse Spielberg. Ze (vrijwel uitsluitend mannen inderdaad) waren er om Max Verstappen aan te moedigen, maar ontsierden het evenement eveneens met lomp dronkenmansgelal en vrouwonvriendelijkheden.

Bij de wedstrijdleiding regende het klachten over het gedrag van, vooral de Nederlandse, racefans. Dat er hartstochtelijk werd gejuicht om een crash van Max’ aartsrivaal Lewis Hamilton was al weinig sympathiek, maar verbleekte bij de meldingen van fans die slachtoffer werden van seksistische, racistische en homofobe beledigingen en spreekkoren.

Dat een klein groepje het verpest voor de goedwillende normale F1-fan is een excuus dat moeilijk valt te geloven als de halve tribune luid meezingt met beledigende liedjes. Zelfs de toch behoorlijk gesloten Formule 1-organisatie vond het noodzakelijk om een stevig statement maken. En ook Max Verstappen zelf was duidelijk: ’Dit kan niet.’

Het schaamoranje stond op de kaken.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen